VAL 06: Front national gästade Nationaldemokraternas valupptakt | Expo.se

Annons

VAL 06: Front national gästade Nationaldemokraternas valupptakt

Publicerad 2006-04-03 15:20

Nationaldemokraterna (ND) höll under lördagen valupptakt i Södertälje. Partiet hade storsatsat inför mötet och lyckats få internationellt kända högerextremister som gäster. Partiet som är påtagligt sargade efter två tunga år av interna konflikter, medlemsras och skandaler hade tidigare i veckan fått stor medial uppmärksamhet för ett flygblad som skickades ut via Posten.

Valupptakten gästades av bland andra British national partys (BNP) partiledare, Nick Griffin, samt franska Front Nationals (FN) utrikespolitiska sekreterare, Jean-Michel Girard. Båda talade på mötet.

BNP:s och FN:s besök i Sverige är ett resultat av de båda partiernas arbete för att återuppbygga den högerextrema ”internationalen” Euro-nat där ND räknas in som svensk medlemsorganisation.

Vid första försöket att bygga upp Euro-nat var Sverigedemokraterna en naturlig svensk representant. Partiet har länge haft ett nära samarbete med Front national och Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder var så sent som för två år sedan medlem i Front national.

Belgisk mångmiljonär sponsrar ND har på senare tid tagit över flera tidigare samarbetspartners till SD. Det har flera gånger ryktats om att den så kallade ”SD-tomten” skänkt pengar till partiet, något som han emellertid förnekar. Vad som däremot är klart är att den belgiske mångmiljonären Bernad Mengal nu har valt att sponsra partiet.

Mengal blev känd för att han finansierade ett stort postutskick för Sverigedemokraterna inför Europaparlamentsvalet 2004. Mengal har genom åren gjort sig känd för en rad konspirationsteoretiska och rasistiska uttalanden. Han har bland annat kallat islam för ett ”rasproblem”. I Nationaldemokraternas omfattande postutskick i förra veckan ges Mengal titeln ”politisk rådgivare”.

Oroligheter vid mötet ND hade som vanligt inte gått ut med på vilken plats lördagens valupptakt skulle hållas. Intresserade hänvisades till Solna centralstation klockan 13.00 på lördagsförmiddagen. Vid samlingsplatsen blev det oroligt mellan ND-anhängare och militanta antifascister. Även utanför Södertälje kommunhus förekom bråk. Flera tidningar skriver idag om en 125-grams dynamitladdning som påträffats på pendeltåget till Södertälje. Ingen av grupperna har tagit på sig ansvaret för den påträffade dynamitladdningen, men polisen misstänker att det finns en koppling till de militanta antifascisterna.

Kommunpolitiker upprörd Nationaldemokraterna hade hyrt kommunhuset i Södertälje. Något som ogillas av kommunpolitikerna. Kommunstyrelseledamoten Mats Pergot (mp) är upprörd:

- Vi har tidigare försökt att undvika att hyra ut men vi vet att vi inte kan slippa ifrån det eftersom man är representerade i kommunfullmäktige.

Pergot menar dock att man måste undersöka möjligheterna till att neka ND att hyra lokaler av kommunen då det kan vara en fara för kommuninvånarnas säkerhet.

- Vi borde undersöka möjligheten att hindra dem när det är så att det förekommer bomber och liknande som faktiskt kan riskera södertäljebornas säkehethet, säger han tll Expo.se

Sargat parti går till val Nationaldemokraterna går trots sina internationella kontakter en tung valrörelse till mötes. Partiet har endast en handfull lokalavdelningar och har förlorat tre av de fyra kommunala mandat som man erhöll i förra valet.

Den nya partiledaren, Nils-Eric Hennix, som hämtats från mikropartiet ”Frihetspartiet”, har varit tämligen anonym under sina första månader vid rodret. Den enda synbara förändring som Hennix bidragit med är att hans nyliberala idéer om 15 procent skatt har anammats av partiet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons