16-åring åtalad för hets mot folkgrupp

Publicerad 2006-05-05 13:34

En 16-åring från Katrineholm som haft nazistiska symboler och foton med personer som gör så kallad Hitlerhälsning på en sida på ungdomssajten Lunarstorm åtalas för hets mot folkgrupp.

16-åringen säger i förhör med polisen att han är nazist och ”har sådana sympatier”.
Hans mamma är med under förhöret och säger att pojken fått sina värderingar från sin farfar som enligt henne är nazist. Farfadern som är född 1924 var medlem i Nationaldemokraterna 2004. 16-åringen säger till polisen att farfadern är demokrat medan han själv är emot demokrati.

16-åringen nekar till brott och menar att det är någon annan som lagt upp bilderna på hans sida, men han vill inte berätta vem den personen är.

Enligt åklagaren har 16-åringen via sidan ”spritt meddelande som uttrycker hot och missaktning mot folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse och sexuell läggning”.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!