Halvårs fängelse krävs för nazistförläggare

Publicerad 2006-05-17 10:19

Nordiska förlagets Anders Lagerström är konferencier på den stora nazistmarschen i Salem 2004.

Anders Lagerström, ägaren till nazistiska Nordiska förlaget, deltog i en samlad attack mot vänsteraktivister som affischerade inför en antirasistisk demonstration i november förra året.

Det hävdade kammaråklagare Wilhelm Storck i sitt slutanförande i Linköpings tingsrätt igår eftermiddag där Anders Lagerström stod åtalad för misshandel. Han ska ha sparkat på en 17-årig pojke och pekas ut av den misshandlade och ett vittne.

Nekar till brott
Nazistförläggarens advokat Göran Wålander underkände bevisningen som i huvudsak baseras på vittnesuppgifter och krävde att åtalet ogillades. Det skriver Östgötacorrespondenten.

- Jag skulle aldrig ge mig på en sådan person i min ålder och min livssituation, sade 28-årige Anders Lagerström under rättegången.

Var på platsen
Anders Lagerström greps i anslutning till misshandeln. Han medger att han var på platsen, men inte för att bråka utan för att se vilka de affischerande vänsteraktivisterna var.

- Det har varit flera affischkampanjer mot mig. Jag var intresserad av att se vilka det var. När jag kom ut såg jag att det var tumult, sa Lagerström enligt Östgötacorrespondenten.

Kan dömas till fängelse
Om Anders Lagerström döms för misshandeln kommer han troligtvis dömas till fängelse. Frivården har försökt nå nazistförläggaren för att göra ett yttrande om eventuell alternativ påföljd som till exempel skyddstillsyn eller samhällstjänst, men han har inte varit i kontakt med handläggaren.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.