VAL 06: Simon Lindberg häktad | Expo.se

Annons

VAL 06: Simon Lindberg häktad

Publicerad 2006-05-23 08:58

Nationalsocialistisk fronts toppkandidat till kommunfullmäktige i Kristianstad, Simon Lindberg, häktades på onsdagsförmiddagen misstänkt för grov misshandel. Enligt åklagaren var han med när nazister attackerade en fest i RFSL:s lokaler under lördagskvällen. Simon Lindberg nekar till brott.

Den 22-årige länsledaren för NSF i Skåne greps under måndagen, mindre än en månad efter att han offentliggjort sin kandidatur som partiets förstanamn i höstens kommunalval i Kristianstad.

Gripandet skedde odramatiskt hos en handkirurg i Malmö dit Simon Lindberg hade sökt sig för att få hjälp med en skada som han misstänks ha fått vid attacken. Till häktningsförhandlingen på onsdagsförmiddagen kom NSF-ledaren också med ett stort bandage på vänster arm.

27-årig våldsman häktad

En 27-åring häktades samtidigt misstänkt för misshandel, olaga hot och försök till grov misshandel vid attacken. 27-åringen är tidigare dömd för misshandel. Han är även under utredning för andra brott som han ska ha begått tillsammans med två kända NSF-aktivister under hösten.

Simon Lindberg blev medlem i NSF i augusti 2000. Tre år senare bar han titeln gruppledare i Kristianstad. Nästa titel erhöll Simon Lindberg under den så kallade partidagen i Trollhättan i augusti 2005, då han utsågs till länsledare för NSF i Skåne. Ungefär samtidigt började han bli en allt oftare anlitad talare på möten runt om i landet.
I april i år presenterades han som partiets förstanamn på vallistan till kommunfullmäktige i Kristianstad. Han är också tredje namnet på partiets riksdagslista.

Inledde dagen med valkampanj

Lördagen den 20 maj inledde Simon Lindberg med att delta i partiets valkampanj med flygbladsutdelningar runt om i Kristianstad. Polisen misstänker att nazisterna därefter återsamlats för att senare under kvällen attackera festen i RFSL:s lokaler där en grupp män och kvinnor hade samlats för att följa Eurovisionsfestivalen på storbildsskärm. Fem personer misshandlades av gänget och nazisterna ska även ha skrikit hotelser och kränkande tillmälen. En av nazisterna uppges ha burit kniv.

På platsen greps också två kvinnor, 21 och 16 år gamla. Även de uppges ha koppling till NSF. De försattes på fri fot efter inledande förhör men misstankarna mot dem kvarstår.

Sju av nio dömda Expos granskning av de sex vallistor som NSF ställt upp inför valet visade att sju av partiets tio kandidater är dömda för brott. Sedan dess har kandidaten i Flen, Stefan Lukkonen, valt att dra tillbaka sin kandidatur. Han var en av de ostraffade NSF-kandidaterna.

- Det är beklagligt att folk är dömda men hur man ska ställa sig till det beror helt och hållet på vilken typ av brottslighet det rör sig om, sa partiets talesman Anders Ärleskog till Expo.se då.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons