VAL 06: Skånepartiet till val i tretton kommuner | Expo.se

VAL 06: Skånepartiet till val i tretton kommuner

Publicerad 2006-05-11 09:44

Carl P Herslow håller den skånska fanan högt och storsatsar med sitt Skåneparti i höstens val.

Fältet skulle ligga öppet för Sverigedemokraterna, SD, i höstens kommunalval i Skåne. Flera lokala missnöjespartier har lagt ner eller anslutit sig till partiet. Men nu får Sverigedemokraterna konkurrens av det hårdsatsande Skånepartiet. Carl P Herslows högerpopulistiska parti har hittills anmält listor i 13 kommuner i Skåne.

I valet 2002 fick Sverigedemokraterna sitt kommunala genombrott i Skåne. Partiet erövrade bland annat mandat i Malmö och Svedala där Skånepartiet varit representerade sedan mitten av 1980-talet. Skånepartiet har tidigare haft representation i fler skånska kommunfullmäktigeförsamlingar men flera lokalavdelningar har lagt ned under det senaste decenniet. Inför höstens val gör partiet en uppryckning. I flera kommuner där största konkurrenten Sverigedemokraterna är representerade ställer nu också Skånepartiet upp. Trelleborg, Ystad och Skurup är några av dessa kommuner.

Bråk och avhopp Sverigedemokraterna och Skånepartiet är bittra fiender. Konflikten härstammar från den nedlagda valalliansen Skånes väl där representanter från Skånepartiet och missnöjespolitiker som senare kom att bli sverigedemokrater ingick.

När valalliansen sprack gick personer som Tony Wiklander, Allan Jönsson och Dag Sundius över till SD. Det gick länge rykten om att valalliansens partistöd från regionfullmäktige skänkts till SD vilket retade gallfeber på Carl P Herslow:

- SD är ett partistödsbedragarparti, sa Herslow i Expo nr 3-4 2005.

”Penninghungriga rättshaverister” Allan Jönsson, tidigare framstegspartist och numera partistyrelseledamot för SD, skrev i sin tur en debattartikel inför valet 2002 där Carl P Herslow och hans kollega Harry Franzén beskrevs som ”penninghungriga rättshaverister”.

Men stridigheterna har också lett till att medlemmar har hoppat emellan partierna. Bland dessa återfinns Jerzy Kleban i Lund som var aktiv i Sverigedemokraterna under valrörelsen 2002 men som återvandrade till Skånepartiet året efter för att bli ordförande i det partiets avdelning i Lund.

Läge för röstsplittring Sverigedemokraterna och Skånepartiet har profilerat sig i liknande frågor de senaste åren. Däribland motståndet till islam, en religion som Skånepartiet vill förbjuda. Partierna arbetar också hårt för att nå pensionärer. Alla Skånepartiets valkandidater bär titel ”pensionärsförkämpar” och Sverigedemokraterna delar ut ett nygammalt flygblad med parollen ”Ska det vara ett straff att bli gammal?”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons