Extremistpartier grälar i Klippan | Expo.se

Extremistpartier grälar i Klippan

Publicerad 2006-06-06 09:25

Ett nytt praktgräl har blossat upp mellan Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna i Klippans kommun. Upprinnelsen är ett eventuellt tårtkalas på kommunens äldreboende under nationaldagen.

Sverigedemokraten Jens Leandersson fick nyligen avslag på ett medborgarförslag till Klippans kommunstyrelse om att Sverigedemokraterna skulle få bjuda boende och personal på ett äldreboende på tårta den 6 juni.
Efter avslagsbeskedet gick Sverigedemokraterna ut med ett pressmeddelande med rubriken ”Personal och äldre vid Åby-hemmet i Klippan tillåts inte bjudas på tårta på Sveriges nationaldag”.
SD betonade i pressmeddelandet att de inte hade några politiska baktankar med sitt förslag om tårtbjudning.

Rivaliserande partier
Men i skånska Klippan finns både Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna representerade med två relativt aktiva lokalavdelningar. De båda partierna står i dag utan representation i kommunfullmäktige och inför höstens val slåss de om uppmärksamheten för att locka väljare.

Det tog därför inte lång tid innan Nationaldemokraterna gick ut på sin hemsida och kommenterade tårtbjudningen.

Nationaldemokraterna bakar
- Nationaldemokraternas lokalavdelning här i Klippan kommer under måndagen att baka några plåtar med tårta och skänka dem gratis till våra äldre, säger Nationaldemokraternas lokala aktivist Jeanette Andersson på partiets hemsida.

I samma artikel kallas Jens Leandersson för ”högerpopulist” och Nationaldemokraterna beskrivs som det enda ”sverigevänliga partiet” i kommunen.

Nazi-influerade
Nationaldemokraternas agerande i ”tårtfrågan” har nu retat gallfeber på Jens Leandersson och Sverigedemokraterna i Klippan. Till Sverigedemokraternas hemsida kommenterar Leandersson både Nationaldemokraternas och kommunens förfarande:

- Det är både trist och sorgligt att kommunen spelar de nazi-influerade nationaldemokraterna i händerna.

Rättelse 060607
Expo skrev felaktigt att Jens Leanderssons medborgarförslag gick ut på att kommunen skulle bjuda boende och personal på tårta i ett av kommunens äldreboenden. Rätt ska vara att Jens Leandersson lade ett medborgarförslag som gick ut på att Sverigedemokraterna skulle bjuda på tårta.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons