Få hatbrott leder till åtal

Publicerad 2006-07-26 09:29

Anmälningarna om hatbrott riktade mot homosexuella har ökat de senaste åren, men få anmälningar går vidare till åtal. Det visar en ny studie av forskaren Eva Tiby, enligt Ekot.

Eva Tiby har jämfört anmälningar och domar rörande hatbrott. Hennes slutsats är att domstolarna ofta inte tar hänsyn till hatbrottsmotiv.

– Då kan man ju läsa texten i anmälningen där det står ”killen sa din jävla bögjävel” till sin granne till exempel. Detta kan stå i anmälan, så läser man då domen, i de få fall det har blivit en dom. Och då står det inte de orden utan det står kränkande beteende, kränkande ord och då vet man inte vad det är. Då faller hatbrottsmarkören, säger Eva Tiby till Ekot.

2004 anmäldes 614 homofobiska hatbrott i Sverige, vilket var mer än en fördubbling från året innan. Av de allvarligare brotten (misshandel, olaga hot och ofredande) gick endast tio procent vidare till åtal visar Eva Tibys studie.

– Det är anmärkningsvärt eftersom det är en prioriterad brottslighet, säger Eva Tiby till Ekot.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.