Nazist döms att betala skadestånd

Publicerad 2006-07-07 13:01

Tingsrätten i Helsingborg har dömt en man att betala 90 000 kronor till en kvinna som fanns i ett upprättat nazistregister. Nu kan nazisten dömas att betala skadestånd till ett hundratal personer, skriver Helsingborgs Dagblad.

Den 28-årige nazisten från nordvästra Skåne hade upprättat ett register där denne registrerade politiska motståndare. I registret fanns även kategorier efter etnisk härkomst, sexuell läggning och politisk åsikt. Nazisten dömdes för brott mot datalagen.

Björn Söderbergs mördare
Registret hittades hos Hampus Hellekant, nazisten som dömdes för mordet på syndikalisten Björn Söderberg. I registret fanns 1247 namn men enligt den 28-årige nazisten har namn lagts till i registret efter det att han lämnat det vidare, skriver Helsingborgs Dagblad.

Fler domar väntar
Nu väntas nazisten dömas att betala skadestånd till ett 100-tal personer som skickat in stämningsansökan.

- Jag har kallat till en rättegång i september där jag hoppas att vi kan göra upp 179 mål på ett bräde, säger lagmannen Sigurd Heuman till Helsingborgs Dagblad.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.