VAL 06/SD Partiledningen kritiseras - flera kandidater hotar med avhopp | Expo.se

VAL 06/SD Partiledningen kritiseras - flera kandidater hotar med avhopp

Publicerad 2006-07-25 16:27

Hålla rent. Partiledningens försök att rensa i leden möts med häftig intern kritik.

SD-kandidaten Daniel Olssons avgång, efter avslöjandet om tidigare kopplingar till NSF, har genererat en smärre revolution inom partiet. I ett internt mejlupprop hotar flera av SD:s toppkandidater med avhopp och partiet kan stå helt utan kandidaturer i Hässleholm och Kristianstad.

Det var den 11 juli som Expo kunde berätta att Daniel Olsson, kandidat till kommunfullmäktige i Hässleholm, varit medlem i Nationalsocialistisk front (NSF). Partiledningen reagerade starkt på uppgifterna och Daniel Olsson ombads lämna alla sina förtroendeuppdrag med omedelbar verkan. Daniel Olsson avgick därför från posten som vice distriktsordförande för Sverigedemokratisk ungdom (SDU). Han har också fått lämna sin plats som första namn i valet till kommunfullmäktige i Hässleholm. Men nu riktas skarp kritik mot partiledningen.

I ett internt mejl som Expo tagit del av, med rubriken ”Angående SD´s senaste självmål” vänder sig flera ledande sverigedemokrater i Skåne mot vad de anser vara ett ogenomtänkt och klumpigt agerande.

”Försöken att sparka ut Daniel kan få till följd att SD inte kommer att kandidera överhuvudtaget i Hässleholm och Kristianstad, eftersom flertalet av kandidaterna överväger att hoppa av till följd av behandlingen av Daniel. Samtidigt blir det sannolikt reducerat valarbete i nordvästra Skåne, eftersom flera personer strejkar med anledning av detta. Detta är också mer negativt för partiet än ”nazistkopplingen”.”

Partiet gör självmål

Brevet är undertecknat av bland andra Patrik Jönsson, andra namn på valsedeln i Hässleholm, Mattias Nilsson som kandiderar till kommunfullmäktige i Helsingborg och Christina Stålhammar, första namn på kommunlistan i Kristianstad.

- Jag står fast vid kritiken, säger Christina Stålhammar, som dock fortfarande står kvar på valsedeln.

Även Harald Lind, tredje namn på valsedeln i Hässleholm har skrivit under uppropet riktat mot partiledningen.

Är du fortfarande kandidat för Sverigedemokraterna i valet till kommunfullmäktige i Hässleholm?

- Det vet jag inte ännu, säger Harald Lind.

Så det här är inte utagerat ännu?

- Nej det är det inte, säger Harald Lind.

Kritiserar partiledningen

De som undertecknat brevet menar att partiets agerande efter Expos avslöjande har skadat partiet mer än vad Daniel Olssons koppling till naziströrelsen skulle ha gjort om man lät honom stanna kvar.

SDU:s ordförande Martin Kinnunen får i mejlet hård kritik för sitt agerande:

”Frågan är om Kinnunen med flera är medvetna om att deras snabba och klumpiga agerande kanske kommer att skada partiet i norra Skåne mycket mer än vad EXPO-packet och journalist-maffian någonsin hoppats på med sitt ”sensationella” avslöjande.”

- Jag vet att det är några som är irriterade och jag har väl förståelse för det, de känner ju Daniel. Vi har däremot inte sett känslomässigt på det här, utan har agerat utefter vad SD och SDU tycker är rätt, säger Martin Kinnunen.

Ledningen var inte ovetande

Undertecknarna hävdar dessutom i brevet att en icke namngiven person i partiledningen har vetat om Daniel Olssons förflutna och ändå gett honom klartecken att kandidera till kommunfullmäktige.

- Det tror jag inte ett dugg på, säger SD:s presstalesman Jonas Åkerlund. Det är ju signifikant att han inte namnges.

Vad händer nu?

- Först ska vi se om det är någon sak att göra något åt. Jag vet inte om något händer, eller om det är så att de känslomässiga svallvågorna lägger sig och vi sedan jobbar på som vanligt, säger Jonas Åkerlund.

KAJSA LINDOHF
MIKAEL EKMAN


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons