VAL06/TROLLHÄTTAN Sverigedemokraterna utan lista i Trollhättan

Publicerad 2006-07-30 21:16

Sverigedemokraterna kan stå utan kandidater i Trollhättan i höst. Det kan ge Nationalsocialistisk front, NSF, oanade möjligheter i kommunen.

- Som det ser ut i dag är det tveksamt om vi ställer upp, säger ordföranden för Sverigedemokraternas västdistrikt Peter Ekholm till Göteborgsposten.

Han motiverar beslutet med den ”speciella situation” som inträffat i Trollhättan sedan före detta fullmäktigeledamoten Gorm Lind beskyllts för att ha förskingrat pengar. Bland annat ska han ha köpt en hund för partipengar och hela den lokala styrelsen bestående av Gorm Lind, hans fru Sara samt mångårige medlemmen Niklas Carlsson har förpassats ut i kylan.

Peter Ekholm säger också till Göteborgsposten att partiet har blivit smutskastat och utsatts för lögner i media, vilket skulle göra det svårt att få människor att ställa upp som fullmäktigekandidater.

Starkt fäste
Sverigedemokraterna har varit representerade i Trollhättan sedan valet 1998 då 963 röster gav partiet två kommunala mandat. Men redan i valet 1994 var partiet bara några få röster ifrån ett första mandat i kommunen som också haft en stark och högljudd nazistisk miljö.
I valet 2002 ökade partiet ytterligare och fick 1409 röster, 4,5 procent, och var ytterst nära att få både tre och fyra kommunala mandat. Det gör Trollhättan till ett av Sverigedemokraternas hittills starkaste fästen utanför Skåneregionen.
Men nu kan alltså partiets interna bråk leda till att de viktiga mandaten i Trollhättan förloras.

Nazister kandiderar
Inför höstens val har öppet nazistiska Nationalsocialistisk front, NSF, beslutat att ställa upp i kommunen för första gången. Ensamt namn på listan är Daniel Höglund som i flera år tillhört partiets riksledning och samtidigt lett den relativt starka gruppen i Trollhättan.

Det är inte otroligt att en del av de tidigare sverigedemokratiska väljarna, i brist på främlingsfientliga alternativ, nu lägger sin röst på Nationalsocialistisk front.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.