Krav på uteslutning av miljöpartister

Publicerad 2006-08-10 08:21

Miljöpartiets lokalavdelning i Hagfors riskerar uteslutning då kritiker anser att avdelningen inte reagerat tillräckligt mot en av partiets kandidaters invandringskritiska utspel.

Bakgrunden är en annons i den värmländska lokaltidningen Torsbybladet i juni, där en av avdelningens ledande medlemmar, Bernt Eklund, bland annat krävde ett stopp för invandringen ”av miljöskäl” och förespråkade avskjutning av varg.

Ströks från riksdagslista
Annonsen var ett led i Bernt Eklunds personvalskampanj, sedan han placerats som nionde namn på miljöpartiets riksdagslista i Värmlands län. Annonsen ledde istället till att Eklund omedelbart ströks från listan eftersom hans åsikter inte överensstämde med miljöpartiets politiska program.

Men nu rapporterar Värmlands folkblad att den kontroversiella miljöpartisten är kvar på listan till kommunfullmäktige i Hagfors. Därför har en miljöpartist i Malmö, Anders Wallner, vänt sig till partistyrelsen och ansökt om uteslutning av Bernt Eklund och hela lokalavdelningen i Hagfors.

Interna krav
- De har inte klarat av att markera mot Bernt Eklund, säger Anders Wallner till Värmlands Folkblad.
- Jag hade förhoppningen om att det skulle lösa det här själva, men eftersom de inte gjort det har jag vänt mig till partistyrelsen, fortsätter han.

Även partidistriktet i Värmland ser allvarligt på att lokalavdelningen inte gjort sig av med Bernt Eklund.
- De har inte förstått vidden av det hela, säger Birgitta Karstensson, miljöpartiets språkrör i Värmland till Värmlands folkblad.

Frågan om uteslutning tas upp på partistyrelsens möte den 20 augusti, men beslutet kan fattas först efter valet.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.