VAL06/ARVIKA – Ännu en SD-kandidat dömd för bidragsfusk | Expo.se

VAL06/ARVIKA – Ännu en SD-kandidat dömd för bidragsfusk

Publicerad 2006-08-17 16:44

I förra veckan kunde Expo avslöja att Sverigedemokraternas toppkandidat i Växjö, Samuel Älgemalm, dömts för bedrägeri då han kvitterat ut socialbidrag samtidigt som han erhöll både a-kassa och KAS. Och han är inte ensam om att ha gjort sig skyldig till bidragsfusk. Idag kan Expo.se berätta att även en kandidat i Arvika, Sven Andersson, dömts för bedrägeri.

Sven Andersson står som andra namn på Sverigedemokraternas valsedel i kommunalvalet i Arvika och kandiderar även till landstingsfullmäktige i Värmlands län. Under våren 1996 var Sven Andersson arbetslös och fick därför ersättning från sin arbetslöshetskassa. På sina kassakort försäkrade han att han kunde och ville arbeta.

Men egentligen var Sven Andersson sjukskriven under samma period, och fick därför samtidigt sjukpenning från Försäkringskassan. Trots det har han på sina kassakort försäkrat att han inte erhöll någon annan form av ersättning.

Villkorlig dom
När fusket uppdagades polisanmäldes Sven Andersson för bedrägeri. Han dömdes i mars 1998 till villkorlig dom och dagsböter. Dessutom ålades han att återbetala knappt 10 000 kronor till Arbetslöshetskassan för Service och Kommunikation.

Yngve Johansson, Sverigedemokraternas gruppledare i Arvika blir mycket förvånad över uppgifterna när expo.se ringer upp honom.

- Det här är något som jag överhuvudtaget inte känner till, så det kan jag tyvärr inte kommentera, säger Yngve Johansson.

Leder till politikerförakt
I ett pressmeddelande skrivet i samband med att bidragsfusket inom SSU och Ung Vänster avslöjats hösten 2005, säger Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamot i Malmö, Sten Andersson:

- Att den här typen av omoraliskt handlande skapar demokrati- och politikerförakt är lättförståeligt!

Om man är företrädare för ett parti som säger sig vilja ta i med hårdhandskarna mot bidragsfusket - är det inte ett problem om man själv har gjort sig skyldig till detsamma?

- Jo det är klart att det är det, säger Yngve Johansson.

Kommer du att ta reda på mer om det här?

- Ja jag får väl prata med honom om det här, för det är inget han har berättat för mig, säger Yngve Johansson.

Sven Andersson har inte gått att nå för en kommentar.

Kajsa Lindohf
Mikael Ekman


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons