VAL06/HÄRRYDA – Sverigedemokratisk toppolitiker förfalskade fakturor

Publicerad 2006-08-30 14:56

Reine Wahlberg kandiderar som enda person för Sverigedemokraterna i kommunalvalet i Härryda. År 2000 dömdes han till villkorlig dom och 110 timmars samhällstjänst för bokföringsbrott.

Mellan åren 1987 och 1999 drev Reine Wahlberg bärgningsfirman Autoassistans. Under mitten av nittiotalet uppgick företagets årliga omsättning till över 2 miljoner kronor. Men 1999 inleddes en undersökning mot Reine Wahlberg och hans firma. Det visade sig att firmans bokföring, för vilken Wahlberg var ansvarig, hade stora brister.

Fakturor var bluff
I redovisningen saknades underlag för såväl inköp, utbetalningar och affärshändelser. Han hade skrivit falska fakturor från företag som inte existerade. Dessutom hade Reine Wahlberg bokfört privata omkostnader såsom kostnad i verksamheten.

Sammantaget ansåg både tingsrätt och hovrätt att Reine Wahlberg uppsåtligen fuskat med bokföringen för sin verksamhet. Tingsrätten dömde honom ursprungligen till fyra månaders fängelse, men Wahlberg överklagade till hovrätten som sänkte straffet till villkorlig dom och samhällstjänst.

Känner inte kandidaten
Expo.se ringde upp Reine Wahlberg för att få en kommentar, men han hänvisade till partiets centrala organisation.

- Jag har inte tid med dig. Du får ringa vårt pressfolk i Stockholm om det, säger Reine Wahlberg till expo.se.

Men i Stockholm har presstalesman Jonas Åkerlund ingen vetskap om vem Reine Wahlberg är. Han vet följaktligen inget om Wahlbergs förflutna och vill därför inte lämna någon kommentar.

KAJSA LINDOHF
MIKAEL EKMAN

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här