VAL06/HELSINGBORG – Kvinnomisshandlare kandiderar för SD i Helsingborg

Publicerad 2006-08-23 21:05

Den ene har trakasserat två kvinnor, den andre har misshandlat en. Den gemensamma nämnaren är att de båda ställer upp till val för Sverigedemokraterna i Helsingborg. Båda kandidaterna är straffade
vid flera tillfällen. – Det är negativt för partiet att jag är dömd, men jag har sagt det till alla involverade och mina närmsta vänner i partiet. Jag hoppas att det inte påverkar förtroendet för partiet, säger Magnus Larheim, en av de dömda kandidaterna till expo.se

Sverigedemokraternas elfte namn till kommunfullmäktige i Helsingborg, Magnus Larheim, ringde den 29 december 1998 till en kvinnlig student och lämnade följande meddelande på hennes telefonsvarare:

”Jag är inte rädd för polisen, för vet du vad, du kan inte bevisa någonting, jag har varit i fängelse, och jag har många vänner, de gillar folk som dig, jag vet var du läser, jag vet var du kommer ifrån, jag vet vilken jävla dag som du är född. (…..) ring till polisen, gör det, om du jävlas kommer jag inte att råka illa ut, men du kommer att råka illa ut, glöm inte det. ”

”Jag har blivit en bättre människa”

Det var inte bara den kvinnliga studenten som utsattes för hot.
Larheim hotade även en annan kvinna och dömdes i december 1999 till skyddstillsyn och dagsböter. Magnus Larheim var sedan tidigare dömd vid fem tillfällen för bland annat rån, misshandel, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

- Jag har tagit mitt straff, det är beklagligt för alla inblandade det som har hänt. Jag har försökt ta tag i min problematik. Jag har blivit en bättra människa, säger en ångerfull Magnus Larheim till expo.se.

Tog stryptag

Sverigedemokraternas Peter Viström, som står på 27:e plats på partiets lista till valet i Helsingborg, dömdes så sent som i augusti 2001 för att ha misshandlat sin dåvarande sambo. Gärningen beskrivs i domen på följande vis:

”Viström har den 13 augusti 2000 omkring kl 14:30 misshandlat (offrets namn) i deras gemensamma bostad på (adress) genom att vid tre tillfällen ta stryptag runt hennes hals så att hon inte kunnat andas samtidigt som han uttalat att han skulle döda henne.”

Viström dömdes till villkorlig dom och femtio timmars samhällstjänst. Han var tidigare dömd för försök till bedrägeri och hot mot tjänsteman.

Du tror inte det kan påverka förtroendet hos väljarna att personer på listan är straffade?

- Det tror jag definitivt inte. Om man är ärlig och har goda åsikter så tror jag inte det påverkar något större, säger Peter Viström till expo.se

KAJSA LINDOHF
MIKAEL EKMAN

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här