VAL06/LANDSKRONA – Facket tillbakavisar påståenden om övertalning

Publicerad 2006-08-30 17:23

Den avhoppade sverigedemokraten Magnus Nehag fortsätter hävda att han är kandidat mot sin vilja. Men SD-Landskronas ordförande, Thord Lindblom menar att det påstådda avhoppet är resultatet av facklig övertalning och att man snart kommer gå ut med att Nehag skall kandidera för partiet.

Det var den 15e augusti som expo avslöjade att Magnus Nehag stod på Sverigedemokraternas valsedel mot sin vilja. Han hade efter en kortare tids medlemskap lämnat partiet. Att han var kandidat i kommunalvalet blev inte medveten om förrän en kompis upptäckt valsedeln på Internet.

- Jag hade ingen aning om detta, och blev naturligtvis väldigt förvånad, sa Magnus Nehag till expo.se då.

Påstås vara övertalad
Sverigedemokraternas toppnamn tillika ordförande i Landskrona, Thord Lindblom hävdar nu att Magnus Nehag visst kommer att kandidera i valet. Lindblom menar att det är fackförbundet IF Metall, där Nehag är medlem och tidningen Expo som ska ha övertalat honom att dra tillbaka sin kandidatur.

- Han har skrivit i ett mejl till mig att han har blivit övertalad att avgå, säger Thord Lindblom.

Men Camilla Andersson, facklig klubbordförande på företaget där Nehag arbetar tillbakavisar Thord Lindbloms påstående.

- Det finns absolut ingen sanningshalt i det Thord Lindblom påstår, säger hon. Camilla Andersson berättar att hon när hon såg Nehags namn på valsedeln frågade honom om detta. Hon fick då svaret att Nehag inte ville kandidera för partiet och att han försökt få sitt namn borttaget.

Och Daniel Poohl chefredaktör på tidskriften Expo håller med.

- Att vi skulle ha försökt övertala någon att hoppa av är ju befängt. Vi kontaktade Magnus Nehag först efter att vi fått reda på hans ofrivilliga kandidatur, säger Daniel Poohl till expo.se.

Svarar inte när det ringer
Magnus Nehag vill inte heller kännas vid Thord Lindbloms påståenden om en övertalningskampanj.

- Nej det är inte sant, säger Magnus Nehag.

Enligt Nehag har däremot någon från Sverigedemokraterna sökt honom via telefon vid tre tillfällen.

- Jag ser att det är de som ringer så jag svarar inte, säger han.

Nehag menar också att han har fått nog av partiets och Thord Linbloms försökt till påtryckningar.

- Tre gånger har de ringt, och det är tre gånger för mycket, säger Magnus Nehag till expo.se

KAJSA LINDOHF
ALEXANDER BENGTSSON

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.