Gävlebo dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2006-09-01 17:18

En 20-årig gävlebo har dömts för hets mot folkgrupp sedan han skrikit rasistiska tillmälen på en parkeringsplats i Stenhagens centrum i Uppsala. 20-åringen, som delvis erkänt, döms till 50 dagsböter.

Det var den 27 januari i år som flera personer på parkeringsplatsen i Stenhagens centrum reagerade på en grupp ungdomar som spelade musik på en bilstereo. En av ungdomarna, den dömda 20-åringen, sjöng med i refränger som ”vit makt – negerslakt”. Enligt ett vittne ska densamme också ha gjort så kallad Hitlerhälsning.

20-åringen var berusad vid tillfället och säger att han mycket väl kan ha skrikit ord som ”vit makt” och ”vit makt – negerslakt”, men säger också att han inte har den typen av åsikter och anser att alla människor är lika värda. Han förklarade också under rättegången att han möjligen kan ha höjt armen i Hitlerhälsning, men han tror inte att han gjorde det.

Tingsrätten dömer 20-åringen bara för att ha skrikit de rasistiska tillmälena.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.