VAL06/FAGERSTA – Nationaldemokrat åtalad för misshandel | Expo.se

Annons

VAL06/FAGERSTA – Nationaldemokrat åtalad för misshandel

Publicerad 2006-09-11 14:04

På tisdag hålls rättegång mot Johan Henriksson, sjätte namnet på Nationaldemokraternas valsedel i Fagersta. Han står åtalad för bland annat misshandel, olaga hot och för att ha skaffat alkohol åt minderåriga, uppger Sveriges Radio Västmanland.
- Han är inte dömd tidigare och hävdar att han är oskyldig, så vi får lita på det och se, säger partiets pressansvarige Markus Andersson i en kommentar till Sveriges Radio.

Med bara några dagar kvar till valet ska alltså en av Nationaldemokraternas kandidater infinna sig i Västmanlands Tingsrätt. Åtalet gäller bland annat en händelse i juni förra året då Johan Henriksson tillsammans med ett antal personer ska ha trängt sig in på tomten hos en familj i Surahammar. Familjen ska ha mottagit flera dödshot, och Henriksson uppges ha slagit en av familjemedlemmarna med en planka.

Åtalet gäller också ytterligare en misshandel i Surahammar för två år sedan och att Henriksson vid flera tillfällen har langat alkohol åt minderåriga.

Ser allvarligt på brottslighet
Nationaldemokraternas presstalesman Markus Andersson, som även han kandiderar till kommunfullmäktige i Fagersta, säger till Sveriges Radio Västmanland att partiet generellt sett ser allvarligt på brottslighet bland kandidater även om enstaka undantag kan göras.

Enligt Markus Andersson är det knappast är troligt att Johan Henriksson kommer kunna representera Nationaldemokraterna om han döms av tingsrätten.

KAJSA LINDOHF


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons