VAL06/FAGERSTA – Nationaldemokrat åtalad för misshandel

Publicerad 2006-09-11 14:04

På tisdag hålls rättegång mot Johan Henriksson, sjätte namnet på Nationaldemokraternas valsedel i Fagersta. Han står åtalad för bland annat misshandel, olaga hot och för att ha skaffat alkohol åt minderåriga, uppger Sveriges Radio Västmanland.
- Han är inte dömd tidigare och hävdar att han är oskyldig, så vi får lita på det och se, säger partiets pressansvarige Markus Andersson i en kommentar till Sveriges Radio.

Annons

Annons

Med bara några dagar kvar till valet ska alltså en av Nationaldemokraternas kandidater infinna sig i Västmanlands Tingsrätt. Åtalet gäller bland annat en händelse i juni förra året då Johan Henriksson tillsammans med ett antal personer ska ha trängt sig in på tomten hos en familj i Surahammar. Familjen ska ha mottagit flera dödshot, och Henriksson uppges ha slagit en av familjemedlemmarna med en planka.

Åtalet gäller också ytterligare en misshandel i Surahammar för två år sedan och att Henriksson vid flera tillfällen har langat alkohol åt minderåriga.

Ser allvarligt på brottslighet
Nationaldemokraternas presstalesman Markus Andersson, som även han kandiderar till kommunfullmäktige i Fagersta, säger till Sveriges Radio Västmanland att partiet generellt sett ser allvarligt på brottslighet bland kandidater även om enstaka undantag kan göras.

Enligt Markus Andersson är det knappast är troligt att Johan Henriksson kommer kunna representera Nationaldemokraterna om han döms av tingsrätten.

KAJSA LINDOHF


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.