VAL06/KOMMENTAR: SDs genombrott ett faktum | Expo.se

Annons

VAL06/KOMMENTAR: SDs genombrott ett faktum

Publicerad 2006-09-18 01:08

SDs Thord Lindblom får förnyat förtroende i Landskrona.

Med en majoritet av rösterna räknade i årets val står det klart att Sverigedemokraterna gör ett historiskt val. Även om de hägrande riksdagsplatserna verkar utebli så är det kommunala och regionala genombrottet ett faktum. I Landskrona får partiet över 22 procent, nu är det kommunens tredje största parti.

Sverigedemokraternas framgångar är störst i Skåne. I Landskrona får partiet 22,3 procent vilket ger 12 mandat i fullmäktige. Detta gör att partiet kommer spela en central roll i den kommunala politiken. Likadant är det i Karlskrona, Sölvesborg, Kävlinge, Helsingborg och Malmö. I samtliga av dessa kommuner kommer SD att få ett betydligt större inflytande än tidigare. Partiet kommer även göra entré i flera landsting.

SD ser ut att ha klarat av konkurrensen från lokala högerpopulistiska partier. Skånepartiet går kraftigt bakåt och förlorar sina mandat i Malmö kommunfullmäktige. Även Sveriges pensionärers intresseparti backar på många håll där SD går framåt.

Ny politisk struktur
Sverigedemokraternas framgång kommer trots att partiet inte lyckats med någonting i sitt kommunpolitiska arbete under föregående mandatperiod. SD har i stället valt att gå utanför parlamenten. Att fika med pensionärer på äldreboenden, dela flygblad i bostadsområden och spela på lokala motsättningar i samhället har varit prioriterat framför att sätta sig in i det kommunalpolitiska arbetet.

I de kommuner där Sverigedemokraterna har ökat kraftigt kommer situationen att förändras. Nu måste SD – för sitt eget existensberättigandes skull – börja bedriva sin rasistiska politik i kommunfullmäktige. Det kommer att bli bråda dagar för de etablerade partierna. I de flesta kommuner har företrädare från riksdagspartierna deklarerat att de inte tänker samarbeta med SD. Nu är det upp till bevis. Samarbete över blockgränserna eller samarbete med ett rasistiskt parti?

ALEXANDER BENGTSSON


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons