Borgerliga i allians med främlingsfientliga

Publicerad 2006-10-06 14:51

Moderaterna, centerpartiet, folkpartiet och Åhuspartiet går samman med Kristianstadsbygdens Framtid (KBF), tidigare Sjöbopartiet, för att skapa en politisk majoritet i Kristianstads
kommun, skriver Kristianstadsbladet.

Kristdemokraterna och miljöpartiet har varit med i förhandlingarna om den nya majoriteten men hoppade av samarbetet med motivering att de inte kan samarbeta med främlingsfientliga.

Kristianstadsbygdens Framtid satt i kommunfullmäktige i Kristianstad under förra mandatperioden under namnet Sjöbopartiet och var en avdelning till främlingsfientliga Sjöbopartiet i Sjöbo kommun.

Inför valet gick KBF till val på följande: ”Vi är motståndare till nuvarande flykting-/invandrarpolitik. Kristianstadsbygdens Framtid kommer att motsätta sig ett ökat
mottagande av flyktingar/invandrare.”.

Efter valet låter det annorlunda, till Kristianstadsbladet säger partiets ordförande Nils-Edvin Andersson att de nu vill ta emot fler flyktingar till kommunen.

Socialdemokraterna, kristdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet är kritiska till att det i majoriteten ingår ett främlingsfientligt parti. Kristdemokraternas gruppledare Michael Anefur säger till Kristianstadsbladet:

- Från vårt parti har vi sagt att det är helt omöjligt att samarbeta med Kristianstadsbygdens framtid. Det är ett främlingsfientligt parti.

Socialdemokraternas gruppledare Heléne Fritzon säger till tidningen att hon är upprörd över vad hon beskriver som ”folkpartiets piruett”. Folkpartiet var tidigare starkt kritiska till Sjöbopartiet.

Kristianstadsbygdens Framtid fick 5,67 % i kommunvalet och därmed 4 mandat. Sverigedemokraterna fick också representation i kommunen med 4,35 % och 3 mandat.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.