Flera omhändertagna efter nazistdemonstrationer

Publicerad 2006-10-28 17:14

Nationalsocialistisk front (NSF) genomförde på lördagen två demonstrationer i Linköping och Norrköping. Demonstrationerna föranledde en större polisinsats och i Linköping omhändertogs eller avlägsnades ett trettiotal motdemonstranter enligt Östgötacorrespondentens nätupplaga. Båda demonstrationerna saknade tillstånd och en anmälan om brott mot ordningslagen har upprättats.

Den första demonstrationen genomfördes i Norrköping vid lunchtid och samlade ett 70-tal personer från olika delar av landet. Därefter återsamlades gruppen vid Stångebro gatukök i Linköping, för att gå mot Magasinstorget där Göran Jonsson höll tal. Polisen hade fått indikationer om att demonstrationer skulle äga rum och ett stort antal poliser var utkommenderade för att förhindra konfrontationer mellan nazister och vänsteraktivister.

Nio omhändertagna

- Vi har nio stycken som omhändertogs och ett tjugotal som är avlägsnade, säger Lars-Ove Jonsson, pressansvarig vid östgötapolisen till Östgötacorrespondentens nätupplaga.
Båda demonstrationerna genomfördes utan tillstånd och samlade nazister från olika delar av landet. En person som anses ansvara för de icke tillståndsgivna demonstrationerna är misstänkt för brott mot ordningslagen.

Kandidatur till fullmäktige

NSF har arrangerat flera manifestationer och demonstrationer i Linköping det gångna året, bland annat för att understödja partiets kandidatur till fullmäktige. Det är i helgen ett år sedan som partiet höll en uppmärksammad demonstration i Linköping som lamslog stora delar av innerstan.

NSF skriver på sin hemsida att manifestationerna ska fortsätta efter valet, för att visa ”att kampen för vårt folk inte dör ut bara för att valrörelsen tar slut”.
Helgen efter valet genomförde NSF därför en demonstration också i Kristianstad, där partiet bedrivit en relativit aktiv valrörelse.

I Linköping fick NSF 150 röster och 0,17 procent av rösterna. I hela landet fick partiet drygt 1400 röster, vilket gör partiet till det nionde största utanför riksdagen.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.