BNP-ledare friad från hatbrottsanklagelser | Expo.se

BNP-ledare friad från hatbrottsanklagelser

Publicerad 2006-11-15 07:00

Nick Griffin fällde islam-fientliga uttalanden på interna partimöten, men smygfilmades av BBC:s dokumentärfilmare.

Den brittiska fascistledaren Nick Griffin friades i förra veckan från anklagelser om att ha underblåst hatbrott när han vid två interna partimöten med British national party 2004 beskrev islam som en "ondskefull och gudlös religion" som gjort England till "ett mångkulturellt helvete".
Partikollegan och före detta ungdomsledaren Mark Collett friades också för uttalanden om att asiatiska muslimer våldtar engelska flickor som del av en muslimsk komplott för att ta över Storbritannien.

Det var i juli 2004 som den engelska tv-kanalen BBC visade en dokumentär med delvis smygfilmat material om det inre livet i högerextrema British National Party, BNP.

Programmet innehöll bland annat smygfilmat material där partiledaren Nick Griffin, under ett tal säger att islam är en ”ondskefull och gudlös religion”. Uttalandet ledde till åtal, men Griffin och hans partikollega Mark Collett, som även han uttalat sig i grova ordalag om Islam, frikändes i slutet av förra veckan på alla punkter. Nu höjs röster i England om en förändring av hetslagstiftningen.

Våldtäkter muslimsk komplott

I tv-dokumentären ”The Secret Agent” som visades för drygt två år sedan, finns videoupptagningar från två partimöten i staden Keighley, West Yorkshire. Partiledaren Nick Griffin och ledaren för BNPs ungdomsförbund Mark Collett gjorde en rad grova uttalanden där de talar om Islam som en ondskefull religion som gjort England till ett ”multikulturellt helvete”. De hävdade också att asiatiska muslimer våldtar engelska flickor som en del av en muslimsk komplott för att ta över Storbritannien, och säger till publiken ”let us show these ethnics the door in 2004” (” låt oss visa ut detta folk under 2004”)

Privat tillställning

Men domstolens jury ansåg det inte klarlagt att Griffin och Collett hade för avsikt att underblåsa rashat hos publiken. Försvaret baserade sin argumentation på lagen om yttrandefrihet och hävdade att man talat för en redan övertygad grupp av människor, på en privat tillställning.

På frågan om han är rasist svarade Nick Griffin under huvudförhandlingen: ”inte längre, nu är jag religionist”

Växande lagdebatt

I kölvattnet av domslutet har en debatt blossat upp om en eventuell skärpning av lagstiftningen. Flera högt uppsatta politiker menar att det kanske måste till en skärpning för att stoppa uttalanden som sprider religiöst hat och rasism.

Andra hävdar tvärtom att man ska värna yttrandefriheten i alla lägen och att det är bättre att bekämpa den typ av åsikter som BNP står för på den politiska arenan. Även bland journalister och intressegrupper verkar åsikterna gå isär.

Det finns idag ett beslut om tillägg till den redan existerande engelska hetslagstiftningen som kommer att innebära att även hets mot religiösa grupper vara olagligt.

Ökande islamofobi

Domslutet är en i raden av händelser i England på senare tid som på olika sätt satt fokus på den ökande islamofobin i landet. Bland annat orsakade förre utrikesministern Jack Straw debatt för en dryg månad sedan, han ifrågasatte muslimska kvinnors bärande av slöja.

I måndags berättade skolminister Jim Knight att mobbning av muslimska barn blir allt vanligare i de engelska skolorna.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons