Extremistbråk i köpcentrum

Publicerad 2006-11-13 10:27

Barnfamiljer och vanliga lördagshandlare flydde hals över huvud när höger- och vänsterextrema grupper drabbade samman i ett köpcentrum på Backaplan i Göteborg vid 14-tiden på lördagen.

Uppemot ett tjugotal personer, beväpnade med flaskor, basebollträn och andra tillhyggen, ska ha deltagit i bråket. En affär i anslutning till köpcentrumet utsattes för skadegörelse.

Aktivister från nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen sålde tidningar vid ingångarna till köpcentrumet innan bråket började.

Ställde in
Samtidigt skulle SAC-syndikalisterna genomföra en flygbladsutdelning i området i protest mot förslagen till förändring av A-kassan. Men syndikalisterna ställde in sin flygbladsutdelning för att undvika konfrontationer.

Istället ska aktivister från vänsterextrema Revolutionära fronten ha tagit sig till platsen.

Slog sönder rutor
Revolutionära fronten skriver på sin hemsida att medlemmar i organisationen deltog i bråket. ”Sammandrabbning utbröt efter att sex stycken SMR:are tagit sig in i ett köpcentrum på Backa” och att ”SMR-aktivisterna springer mot en affär några hundra meter bort där de försöker stänga in sig genom att hålla igen dörren. Antifascisterna slår sönder rutorna på dörren för att komma åt fascisterna och flaskor kastas in.”

Tre personer greps av polisen men släpptes senare efter förhör. Flera skadades vid bråket, en person fick ta emot en flaska i huvudet och plåstrades om av ambulanspersonal.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!