Frontens andreman erkänner förekomst av gaskamrar

Publicerad 2006-11-11 16:14

Front nationals Bruno Gollnisch erkände gaskamrarnas existens.

Bruno Gollnisch, andreman i franska Front National och ledamot av Europaparlamentet, ställdes den 7 november inför rätta i Lyon för att ha ifrågasatt existensen av gaskamrar i de tyska koncentrationslägren under andra världskriget. Efter en tumultartad rättegång där Gollnisch erkände gaskamrarnas existens har domen skjutits upp till den 18 januari.

Gollnisch åtalades för att under en presskonferens den 11 oktober 2004 ha sagt att:
”…inga seriösa historiker tror fullt ut på Nürnbergrättegångens slutsatser. Jag betvivlar inte förekomsten av koncentrationsläger, men historikerna skulle kunna diskutera antalet dödsfall. Angående förekomsten av gaskamrar så är det upp till historikerna att bedöma.”

Lou Gayssot-lagen
Uttalandet strider enligt åklagaren mot den franska så kallade Loi Gayssot-lagen från 1990, som gör det olagligt att offentligt ifrågasätta brott mot mänskligheten begångna av de åtalade i Nürnberg.

Brottet kan leda till upp till ett års fängelse. Men efter att Gollnisch, under rättegångens första dag, överraskande erkände förekomsten av gaskamrar i de tyska koncentrationslägren valde åklagaren att endast yrka på 10 000 Euro i böter. Domen skulle avkunnas den den 8 november, men skjuts nu upp till den 18 januari.

Rättstekniska problem
Rättegången har skjutits upp tre gånger tidigare på grund av olika rättstekniska problem. Först efter att EU-församlingen upphävt Gollnisch åtalsimmunitet som ledamot av EU-parlamentet kunde rättegången äga rum.

Gollnisch kommentar i oktober 2004 utlöste en våg av protester från olika franska medborgarrättsorganisationer och judiska organisationer i landet. Uttalandet ledde också till att Gollnisch blev avstängd under en femårsperiod från sin tjänst som professor i japanska på Jean Moulin-Universitetet i Lyon.

Gollnisch själv säger sig vara offer för en ”häxprocess”.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.