Ny fängelsedom för Björn Björkqvist

Publicerad 2006-11-01 11:19

Hovrätten i Malmö fastställer tingsrättens tidigare dom mot nazisten Björn Björkqvist. Han döms till två månaders fängelse för yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

Det var i december 2003 som Björn Björkqvist på Nationalsocialistisk fronts, NSF, nättidning Den svenske nationalsocialisten publicerade en artikel med vad han anser vara ”biologiska faktum”. Artikeln argumenterade bland annat för att man i ”de negroida länderna” har betydligt lägre IQ än i Sverige.

Hovrätten konstaterar i sin dom att Den svenske nationalsocialisten saknar ansvarig utgivare och att Björn Björkqvist med sin ledande position inom NSF var personligt ansvarig för innehållet i artikeln.

Björn Björkqvist uppger på partiets nättidning att han kommer att försöka få sin sak prövad av högsta domstolen. Artikeln ligger fortfarande kvar på sidan.

JOHANNES JAKOBSSON


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.