SPI i valtekniskt samarbete med SD

Publicerad 2006-11-01 17:00

Sveriges pensionärers intresseparti, SPI, har kommit överens med Sverigedemokraterna i Perstorp om en valteknisk samverkan som ska ge båda partierna plats i kommunens nämnder och styrelser.

SPI har två mandat i Perstorps kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna har tre. Det räcker inte för att partierna, av egen kraft, ska ta sig in i nämnder och styrelser.
Men genom en valteknisk samverkan får partierna tillräckligt med mandat för att slåss om viktiga poster som de sedan kan dela upp mellan sig för att bedriva sin egen politik, på tu man hand.

Inget politiskt samarbete
- Det ger bäst möjlighet att komma in och påverka säger SPI-företrädaren i Perstorp Bernt Franzen till TT och betonar att det inte rör sig om ett samarbete om politik.

Och så länge det inte rör sig om ett samarbete om politiskt innehåll utan om just en valteknisk samverkan välsignas det lokala initiativet av partiledningen.

- Det kan i vissa fall gynna vår sak och göra så att vi kan föra fram våra frågor på ett mer effektivt sätt, säger partiordföranden i SPI Jan Steimer till Expo.se.

Diskutera Sverigedemokraterna
Enligt Jan Steimer har SPI:s partistyrelse nyligen diskuterat hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.

- Eftersom Sverigedemokraterna har fått representanter i olika fullmäktigeförsamlingar, baserat på val som gått rätt till, ska vi respektera de valresultaten, men vi har avrått avdelningarna från politiskt samarbete.

För SPI är frågan viktig eftersom partiet ofta sammankopplas med just Sverigedemokraterna, på grund av vad Jan Steimer betecknar som ”till viss del sammanfallande inriktning i invandringspolitiken”.

”Kopplas ofta ihop”
- Vi kopplas ofta ihop med Sverigedemokraterna på grund av att vi har sagt att vi vill begränsa invandringen till dess att vi löst de problem vi har i dag.

Men han ser markanta skillnader mellan partierna vilket gör att ett politiskt samarbete inte är aktuellt.

- När det gäller Sverigedemokraterna skiljer vi oss på några väsentliga punkter. De vill också ha en begränsad invandring, men de pratar inte om integration utan assimilering. Vi pratar om integration. Sverigedemokraterna pratar repatriering, det gör inte vi. Vi pratar om integration av de invandrare som redan finns i landet. Vår principiella inställning är inte att invandrarna är skuld till detta utan den svenska invandringspolitiken, säger Jan Steimer som också menar att han hellre skulle vilja prata om partiets andra frågor: äldreomsorg, pensioner, maktmissbruk och ”pampvälde”.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här