Caryl Phillips på Kulturhuset

Publicerad 2006-12-04 14:53

Caryl Philips har skrivit en roman om Bert Williams - USAs mest kända svarta artist vid tiden för förra sekelskiftet. I torsdags gästade Phillips Kulturhuset i Stockholm för att samtala om ”Dans i mörker.”

Kring förra sekelskiftet var Bert Williams den mest välkända och mest betalda svarta artisten i USA. Han satte upp föreställningar på Broadway och turnerade i Storbritannien. Ändå är det få som idag vet vem han är.

Författaren Caryl Phillips kom nyligen ut med romanen ”Dancing in the dark” (”Dans i mörker” på svenska och här utgiven av Wahlström och Widstrand). Bert Williams uppträdde tillsammans med vännen Georg Walker, med ansiktet svärtat av bränd kork och med en komik som kritikerna menade endast förlöjligade svarta människor. Williams plågades själv av skuldkänslor och den nidbild han gestaltade på scenen.

Kulturhusets hörsal var fullsatt när Caryl Phillips i torsdags gästade ”internationell författarscen” för ett författarsamtal lett av Ingrid Elam. Han berättade att historien om Williams bland annat fascinerade honom eftersom eftervärlden tycks ha ”valt att glömma” honom. Han var visserligen framgångsrik, men tvingades verka inom de ramar som konstruerade svarta amerikaner som andra klassens medborgare.

För många andra immigranter kunde skådespeleriet ses som en metafor för försöken att i dubbel mening ”uppträda” som amerikan, enligt Phillips. För svarta var dock detta svårare än för exempelvis kineser eller irländare – de flesta hade inte valt att komma till det nya landet utan var ättlingar till slavar. Medan andra immigranter kunde leka med stereotyper för att delta i den nya samhörigheten, och på så sätt återuppfinna sig själva, var de svarta också de som alla andra tilläts driva med.

Phillips har tidigare i författarskapet behandlat frågor om rasism och tillhörighet, men ”Dans i mörker” är den första romanen som bygger på en faktisk person. Williams efterlämnade varken brev eller dagböcker: ”bra för en författare, dåligt för en biograf…” kommenterar Phillips detta faktum angående den flytande gränsen mellan fiktion och fakta.

Phillips är uppväxt i Storbritannien men boende i USA sedan 15 år. Med erfarenhet från rasism på båda kontinenterna menar han att USA trots allt är medvetet om att landet är byggt av immigranter. I Europa däremot verkar man fortfarande tro att det finns en homogen grund och en överdriven enhet, tror han: ”Men människan fungerar inte så. Vi vill hoppa över stängsel, vi är nyfikna på andra.”

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.