Front Nationals andreman dömd | Expo.se

Annons

Front Nationals andreman dömd

Publicerad 2007-01-19 11:10

Bruno Gollnisch från det franska partiet Front National dömdes igår till tre månaders villkorligt straff och böter för att ha ifrågasatt förekomsten av gaskamrar i de tyska koncentrationslägren under andra världskriget.

Bruno Gollnisch dömdes att betala 5000 euro i böter. Han ålagdes också att betala 55 000 euro i skadestånd till målsägarna och att stå för kostnaderna att få domen publicerad i de tidningar som från början tryckte hans åsikter.

Bruno Gollnisch, andreman i det franska högerextrema partiet Front National och ordförande för den nybildade partigruppen ”Identitet, Tradition, Suveränitet” i Europaparlamentet, ställdes den 7 november förra året inför rätta i Lyon. Han åtalades för att under en presskonferens i oktober 2004 ha sagt att:

”inga seriösa historiker tror fullt ut på Nürnbergrättegångens slutsatser. Jag betvivlar inte förekomsten av koncentrationsläger, men historikerna skulle kunna diskutera antalet dödsfall. Angående förekomsten av gaskamrar så är det upp till historikerna att bedöma.”

Efter en tumultartad rättegång, där Bruno Gollnisch offentligt tog tillbaka sitt tidigare påstående, sköts domen mot honom upp till den 18 januari i år. Hur domen kommer att påverka hans arbete i Europaparlamentet är ännu inte klart.

Håkan Gestrin
[email protected]


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons