Antirasist utsatt för hot | Expo.se

Annons

Antirasist utsatt för hot

Publicerad 2007-03-23 09:31

En 20-årig man med kopplingar till den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk front (NSF) har dömts att betala 1800 kronor i dagsböter av Uppsala tingsrätt sedan han hotat en av personerna bakom klubben "Antirasism" på nätsidan Lunarstorm.

Det var en fredagskväll i april förra året som 20-åringen ringde till den nu 19-år gamla mannen bakom antirasismklubben. Enligt domen ska 20-åringen ha gett klubbgrundaren ett ultimatum. Stäng ner klubben inom 48 timmar, annars händer något hemskt med dig och din familj.
Vad han inte visste var att 19-åringen lyckades spela in en del av samtalet, vilket senare användes som bevis i rättegången. ”Din fula jävla dvärg. Stäng ner din jävla klubb annars kommer vi stora, starka gänget… fattar du det” sa 20-åringen bland annat.
20-åringen förklarade sitt agerande med att det skulle ha rört sig om ett skämt. Enligt egen utsago brukade han vid tiden kring det hotfulla telefonsamtalet ringa och skoja med sina vänner när han blev full, och han beskrev sitt eget tonläge i samtalet som skämtsamt.
20-åringen erkänner i förhör att han umgås med personer som är politiskt aktiva i NSF. Förutom dagsböter dömdes 20-åringen även till att betala 5000 kronor i skadestånd till 19-åringen.

Johannes Jakobsson
[email protected]


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons