Jürgen Rieger vill att HD prövar dom

Publicerad 2007-03-15 11:58

Den tyska högerextremisten Jürgen Rieger dömdes i februari av Göta hovrätt till villkorlig dom och 25.000 kronor i böter för djurplågeri. Nu vill han få den domen prövad av Högsta domstolen, uppger tidningen Land lantbruks nätupplaga.

Efter en inspektion på Riegers gård Sveneby Säteri utanför Töreboda 2001 fann länsveterinären djuren vara i ”extremt dåligt skick”.

2006 friade tingsrätten i Mariestad Jürgen Rieger för djurplågeri med hänvisning till att han inte haft för uppsåt att skada djuren. Att han själv var bosatt i Tyskland och sällan vistades på gården utan hade anställda som skulle underhålla den åt honom ansågs även det vara förmildrande.

Nu vill Rieger att Högsta domstolen ska pröva den fällande domen i hovrätten. Rieger hänvisar han till att han fortfarande är bosatt i Tyskland och att han därmed måste lita på att de anställda sköter gården åt honom.

Jürgen Rieger är en av frontfigurerna inom den tyska högerextremismen. Expo har tidigare avslöjat att Riegers gård Sveneby Säteri tidvis varit ett tillhåll för svenska nazister.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.