Oroligt vid nazistmanifestation | Expo.se

Oroligt vid nazistmanifestation

Publicerad 2007-04-14 17:06

Nationalsocialistisk front samlas vid martyren Gösta Hallberg-Cuulas grav i Solna.

Runt 160 nazister från Nationalsocialistisk front och Info-14 samlades idag i Solna för att minnas soldaten Gösta Hallberg-Cuulas dödsdag. Polisen har gripit en person i samband med att nazister och militanta antifascister drabbade samman innan avmarschen mot kyrkogården.

Strax efter klockan 13 på lördagseftermiddagen hade ett 90-tal nazister från Nationalsocialistisk front samlats vid Solna centrum för att hylla den stupade soldaten Gösta Hallberg-Cuula.

Innan avmarschen till kyrkogården drabbade nazister och militanta antifascister samman vid busstationen i Solna centrum. Polisen har gripit en person och omhändertagit ett 20-tal personer i samband med bråket.

Efter bråket fortlöpte manifestationen utan några vidare incidenter. Strax efter halv två kunde aktivisterna från Nationalsocialistisk front påbörja sin marsch till kyrkogården.

Till kyrkogården kom även ett 70-tal personer från det nazistiska nätverket Info-14. På grund av de tidigare bråken mellan de nazistiska organisationerna stoppades Info-14 grupperingen av polis utanför kyrkogården. De fick vänta tills dess att Nationalsocialistisk front avslutat sin manifestation vid Hallberg-Cuulas grav.

Gösta Hallberg-Cuula var en svensk frivillig från från den nazistiska Lindholmsrörelsen. Han stupade på östfronten i Finland den 14 april 1942. Årliga minnesceremonier har hållits sedan 1941 av organisationen Sveaborg, ursprungligen bildad av Lindholmsnazister som deltagit i kriget mot Sovjetunionen. Verksamheten har under flera år varit blygsam, men på senare tid har yngre grupperingar återuppväckt traditionen. Idag har minnesdagen blivit ett sätt för olika nazistiska grupper att demonstrera sin styrka för varandra.

Johannes Jakobsson
[email protected]


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons