Ledare för Ariska Brödraskapet häktad

Publicerad 2007-05-23 18:00

33-åringen fotagraferades av en vimmelfotograf. Bilderna hjälpte polisen vid identifieringen.

Natten mellan den 5 och 6 maj misshandlades en man i sin lägenhet i Östersund av personer tillhörande Ariska Brödraskapet. Igår häktades två av de tre personer som tidigare gripits. Ytterligare två personer söks nu av polisen. En av de eftersökta är en 22-årig känd vit makt-profil från Jönköping.

Gruppen trängde sig in hos en person, misshandlade och krävde honom på pengar. Enligt polisen finns det ingenting i dagsläget som tyder på att det skulle röra sig om indrivning av en skuld. Lägenhetsinnehavaren utsattes för en grov misshandel som, enligt polisen, kan ha pågått i 15 till 30 minuter.

- Han blev sparkad och slagen, med basebollträ och andra tillhyggen. Med tanke på hur länge misshandeln pågick så klarade han sig ändå bra, säger Ulf Rydström kriminalinspektör på Östersundspolisen.

Fotograferades
De personer som misstänks för att varit i lägenheten kunde identifieras efter de tidigare på kvällen innan misshandeln suttit på en lokal pub iklädda tröjor med Brödraskapets emblem. Av en slump blev de även fotograferade av en vimmelfotograf. Bilderna var till stor hjälp för polisen.

- De har nog samtyckt till fotograferingen, för de ser väldigt glada ut. Bilderna förenklade jobbat avsevärt när vi skulle identifiera dem, säger Ulf Rydberg.

Efter att polisen identifierat personerna på bilderna inkallades insatsstyrkan som natten mellan den 7 och 8 maj gjorde husrannsakan på tre adresser. Vid tillslaget fann polisen även en Magnum-revolver. Tre personer greps varav två, en 33-åring och en 23-åring, under gårdagen begärdes häktade av Östersunds tingsrätt. Den tredje personen försattes på fri fot. Ytterligare två personer söks för sin medverkan i misshandeln. Dessa personer som ännu inte hörts av polisen är nu eftersökta, anhållna i sin frånvaro.

- Vi misstänker att de har varit med på brottsplatsen, säger Ulf Rydberg.

Sedan tidigare känd
En av de misttänkta, 33-åringen, är sedan tidigare känd som aktivist i nazistkretsar och är en av grundarna till Ariska Brödraskapet. Han är bland annat dömd för att 1997 ha skickat en brevbomb till dåvarande justitieministern Laila Freivalds. 33-åringen är även dömd för bland annat grov misshandel, skadegörelse, mordbrand och dopingbrott.

Samtliga förhörda har medgivit att de har samröre med Ariska Brödraskapet. De två som är häktade är det för försök till grovt rån. Åtal mot de häktade ska vara väckt senast 23 maj.

Ariska Brödraskapet
Ariska Brödraskapet är en så kallad fängelseorganisation som bildades 1996. Bland grundarna återfanns en av dem som dömdes för mordet på John Hron i Kode 1995. Idag drivs Ariska Brödraskapet av 33 åringen men deras verksamhet sträcker sig mest till ett forum på Internet där bland annat 33 åringen fungerat som moderator tillsammans med den personen som först greps och sedan sattes på fri fot.

Anders Dalsbro
Mikael Ekman


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.