Nazist åtalas för tal under nationaldagen 2006 | Expo.se

Annons

Nazist åtalas för tal under nationaldagen 2006

Publicerad 2007-05-31 15:12

Björn Björkqvist förs bort av civilklädda poliser after sitt tal nationaldagen 2006.

Björn Björkqvist från Nationalsocialistisk front, NSF, åtalas för sitt tal på nationaldagen 2006. Åklagaren menar att Björkqvist i talet gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Det var i samband med den nazistiska manifestationen Folkets marsch i Stockholm förra året som Björn Björkqvist höll ett tal för flera hundra åhörare. Direkt efter talet greps Björkqvist av polisen misstänkt för att ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Åklagaren har nu beslutat att åtala Björkqvist.

- Jag anser att Björkqvist tal innehåller hets mot folkgrupp, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson.
 

Citerade sig själv

Under talet citerade Björn Björkqvist sig själv från ett tidigare tal som fällts för hets mot folkgrupp. Enligt Henrik Rasmusson påverkar dock det inte möjligheterna att åtalas.

- Det faktum att man sprider hetspropaganda, oavsett i vilken form man gör det, kan det räcka för att man gör sig skyldig till hets mot folkgrupp. Man kan inte göra det i citat- musik- eller bildform och undvika ansvar. Det är innehållet som avgör, säger Henrik Rasmusson.

 

 

Inspelat bevismaterial

Som bevismaterial har åklagaren både ljud- och bildupptagningar. Polis på plats hade utrustning för att spela in talen. Men åklagaren har även hämtat rörliga bilder från en nazistisk hemsida.

- Talet fanns inspelat med både bild och ljud, vilket jag har för avsikt att visa upp i rätten. Bland annat för att visa vilken spridning sådana här saker får, säger Rasmusson.

Björn Björkqvist säger att han i dagsläget inte vill kommentera åtalet eftersom han inte har satt sig in i vad det innehåller. Nationalsocialist front har själva valt att offentliggöra att Björn Björkqvist står åtalad för hets mot folkgrupp. Rättegången väntas ske till hösten.

 

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons