RFSL-medarbetare attackerades med yxa | Expo.se

Annons

RFSL-medarbetare attackerades med yxa

Publicerad 2007-05-29 10:55

RFSL har vid flera tillfällen utsatts för olika typer av attacker.

En 4o-årig kvinnlig medarbetare på RFSL Stockholm attackerades igår med yxa av en okänd man. Mannen kunde efter överfallet gripas och sitter nu anhållen. Polisen arbetar utifrån att det rör sig om ett hatbrott.

- Mannen blev visad runt i lokalerna. När kvinnan passerar mannen så överfaller han henne bakifrån med en yxa, som han hade gömt i en väska, säger Thomas Laurell pressekreterare på RFSL.

Det var vid tre tiden i går som en okänd man sökte upp RFSL förbundet i centrala Stockholm. Förbundet hänvisade honom vidare till Stockholmsavdelningen som ligger bredvid förbundets lokaler. Mannen utgav sig för att vara intresserad av RFSL:s verksamhet. Trots att mannen använde sig av en yxa vid överfallet så klarade sig kvinnan relativt bra.

- Hon är chockad, men efter omständigheterna är det bra med henne. Skadorna var ytliga och hon kommer eventuellt att skrivas ut under dagen, säger Thomas Laurell.

Mannen är helt okänd för RFSL. Överfallet har skapat oror bland RFSL:s personal

- Förbundet och Stockholmsavdelningen diskuterar nu ändrade säkerhetsrutiner, säger Thomas Laurell.


Hatbrott


Polisen ser allvarligt på händelsen, men vill inte i dagsläget gå ut med information som kan påverka utredningen. RFSL utgår från att det rör sig om ett hatbrott och även polisen arbetar efter den tesen.

- Vi måste undersöka den här mannens uppsåt för att se om straffskärpningsregeln kan vara aktuellt här, säger Kenneth Kronberg, kriminalinspektör.

Brott som begås med hatmotiv kan resultera i ett strängare straff – den så kallade straffskärpningsregeln.

RFSL har vid ett flertal tillfällen varit utsatta för olika typer av attacker. Till exempel utsattes RFSL:s lokal i Piteå i slutet av 2005 för en brandbombsattack. Åtminstone en av de involverade hade nazistkopplingar. I maj 2006 attackerades en RFSL-fest i Kristianstad av bland annat aktivister från Nationalsocialistisk front. Den 7 februari i år så kastade någon in stenar i RFSL:s lokaler i Stockholm. Stenarna bar den nazistiska gruppen Svenska motståndsrörelsens symbol.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons