Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i juli 2005 utanför Västerås som polisen stoppade en bil och fann tio burkar med tårgasspray. Förutom de två männen var även en kvinna med i bilen. Samtliga greps misstänkta för vapenbrott. Vid husrannsakan hemma hos männen i Borlänge fann polisen även ett gevär, en pistol, olika typer av ammunition och dopningspreparat.

De båda männen har under många år figurerat i nazistiska sammanhang och en av dem är sedan tidigare dömd för bland annat vapenbrott.

Ledare i Svenska motståndsrörelsen

26-åringen dömdes av tingrätten till villkorlig dom med samhällstjänst för två fall av vapenbrott och brott mot vapenlagen. Han är sedan tidigare dömd för rattfylleri 2004. Mannen är aktivist i den militanta gruppen Svenska motståndsrörelsen och sitter med i redaktionen för deras tidning Nationellt Motstånd. Han är tillika ledare, så kallad nästechef, för Svenska motståndsrörelsen i Dalarna.

Medlemmar i Svenska motståndsrörelsen har varit inblandade mord, mordförsök, bankrån och vapenstölder. I början av 2007 kunde Expo avslöja att en framträdande medlem, Emil Hagberg, gömt vapen nedgrävda i skogen.

Kandiderade för Sverigedemokraterna

24-åringen, som är hemmahörande i Borlänge, var vid valet 2002 fjärde namn på Sverigedemokraternas vallista i kommunen. I samband med valet avslöjades det att 24-åringen, innan han kandiderade för Sverigedemokraterna, hade nazistiska kontakter. Efter att han lämnat Sverigedemokraterna har 24-åringen fortsatt att synas i nazistiska kretsar. Han har eller har haft kopplingar till både Nationalsocialistisk front och Svenska motståndsrörelsen. 2004 dömdes 24-åringen för våldsamt motstånd och 2003 för vapenbrott.

Falu tingsrätt dömde 31 maj 24-åringen till villkorlig dom och dagsböter för två fall av vapenbrott, brott mot vapenlagen och dopingbrott.

Ämnen i artikeln