Student i USA utsatt för rasistiskt överfall

Publicerad 2007-10-03 17:59

En svart student i Florida, USA, attackerades med basebollträ och utsattes för ett dränkningsförsök. Fyra av de fem gärningsmännen står nu åtalade för hatbrott och misshandel. Den femte åtalas för grov misshandel och försök till mord, men inte hatbrott, skriver Miami Herald.

Stephen Barret var tillsammans med två av sina kurskamrater på väg i båt från en ö, där de varit på fest, när föraren sade att båten var överlastad. Enligt polisrapporten ska en av de tonåringar som var passagerare på båten ha sagt ”Get off the boat, Nigger”.

Barret och hans sällskap klev av och väntade vid en småbåtshamn när de blev överfallna av en grupp tonåringar, vevande med basebollträn. Enligt rapporten så försökte ett flertal personer trycka ner Barrets huvud under vatten.


Oroligt mellan svarta och latinamerikaner


De personer som står åtalade för hatbrott har latinamerikansk bakgrund och pastor Carl Johnson som företräder en baptistkyrka i södra Florida uttryckte oro över att händelsen skulle öka spänningen mellan svarta och latinamerikaner i Miami. Tillsammans med en grupp andra präster samlade han till en presskonferens där han menade att ”den våg av rasistiskt hat” som svept över USA nu även kommit att påverka Florida.

På presskonferensen lyfte de upp händelsen i Jena som exempel, där en grupp svarta elever misshandlade en vit elev. Johnson, som var på plats i Jena för att protestera mot de hårda åtalspunkter som lades fram mot de svarta eleverna, sa att hans oro då var att händelsen skulle få återklang i hans egen stad. En oro som han nu menar har blivit verklighet, skriver Miami Herald.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här