Valframgångar för högerpopulister i Schweiz

Publicerad 2007-10-22 13:12

Det högerpopulistiska partiet Schweiziska folkpartiet, SVP, gjorde ett rekordval i helgens parlamentsval. Partiet, som drivit en valkampanj som anklagats för att vara rasistisk, fick 29 procent av rösterna och stärker sin position som landets största parti.

Efter en valrörelse som till stor del präglats av miljöfrågan framstår det främlingsfientliga SVP och De gröna som det Schweiziska valets stora vinnare. De gröna ökade, enligt det preliminära resultatet från söndagseftermiddagen, med nära 2 procenenheter till nära 10 procent. SVP förstärkte sin position som landets största parti genom att öka från 26,6 procent i valet 2003, till nära 29 procent. Valets stora förlorare var socialdemokraterna som backade med nära 4 procentenheter till 19 procent.


Främlingsfientlig valkampanj


SVP, med den kontroversielle justitieministern Christoph Blocher i spetsen, har drivit en valrörelse som väckt starka reaktioner både i Schweiz och utanf¨r landets gränser. Framför allt är det partiets valaffischer som orsakat protester. En av affischerna visar en bild på en muslimsk kvinna i slöja följd av frågan ”Var lever vi, Baden eller Bagdad”. En annan av affischerna visar tre vita får som står på en schweizisk flagga och sparkar ut ett fjärde svart får. Bilden är partiets sätt att illustrera deras förslag om att utländska familjer ska kunna utvisas om någon i familjen döms för våldsdåd, narkotikabrott eller bedrägeri.

Judiska grupper i Schweiz anser att SVP:s valkampanj liknar nazistisk propaganda.
- Detta är ett vidrigt sätt föra politik. Det strider helt mot Schweiz humanitära traditioner, förklarade Alfred Donath för Svenska Dagbladet för en dryg månad sedan.

Även Schweiz president, socialdemokraten Michéline Calmy-Rey, har kritiserat SVP:s valkampanj. I en intervju i Svenska Dagbladet den 17 september menade han att SVP:s valaffischer var rasistiska:
- Vi måste stå emot och fördöma denna typ av vedervärdiga kampanjer. De väcker hat och leder till rashets.

Den rasistiska undertonen i SVP:s valkampanj har också fått FN att reagera. Bland annat har Schweiz fått kritik av FN:s rapportör om rasism, Doudou Diéne, för ett ”politiskt klimat med främlingsfientliga tendenser”.


Bryter samförståndsandan


Trots den hårda kritiken har nu alltså SVP lyckats genomföra ett rekordval. Inget parti i Schweiz har varit så stort som SVP på 80 år. Partiet är från början ett bondeparti på den ”lilla mannens sida” och har under de senaste åren utvecklat en marknadsliberal attityd blandat med en aggressiv retorik mot de utlänningar som bor i Schweiz. Cirka 20 procent av landets befolkning är födda utomlands men en stor del av de invandrare som sökt sig till landet är inte medborgare. Landets hårda regler för medborgarskap har skapat en situation där många invandrare lever som andra klassens medborgare, under dåliga bostadsförhållanden och utan rösträtt.

Partiledaren Christoph Blocher är en ny typ av röst i den Schweiziska politiken och skapar gång efter gång rubriker. Inte bara för att han med en rå retorik pekar ut landets immigranter som syndabockar utan också för att han brutit den samförståndsanda som under lång tid präglat den Schweiziska politiken.

Regeringsbildning i december
Det är fortfarande oklart hur helgens valresultat kommer att påverka den schweiziska politiken. Schweiz har sedan 1950-talet tillämpat en så kallad magisk formel som ger de fyra största partierna ministerposter i en sjumannaregering. Om denna tradition kommer att fortsätta, och vem som får vilka ministerposter, kommer inte avgöras förrän i december då det nya parlamentet samlas för att välja ny regering.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.