Kommunpolitiker tågade med nazister

Publicerad 2007-12-08 23:02

Kommunpolitiker från Södertälje i nazistmarsch. Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson med sambon Elin Lövgren, ordförande för nationaldemokraternas kvinnoförbund, deltog båda tillsammans med sina småbarn i den nazistiska Salemmarschen. Paret sitter i Södertäljes kommunfullmäktige som representanter för Nationaldemokraterna, vilka i år officiellt deltog som en av organisationerna bakom Salemmarschen. FOTO: EXPO

För sjunde året i rad intogs Salem av demonstranter. Omkring 900 nazister och sympatisörer tågade på kvällen genom samhället i den hittils minsta manifestationen som Salemfonden arrangerat till minne av den mördade Daniel Wretström. Med i marschen var bland annat Marc Abramsson, som representerar Nationaldemokraterna i Södertälje kommunfullmäktige.

Upptakten till årets marsch kantades av ovisshet. Först på fredagskvällen kunde Kammarrätten meddela att man gett grönt ljus till samtliga organisationer som sökt tillstånd att demonstrera i Salem den 8 december.

Dagen inleddes med en mindre manifestation i Salem centrum av representanter från vänsterpartiet. Några timmar senare, vid 12-tiden, började demonstranter från Nätverket Mot Rasism att samlas på en grusplan strax nedanför centrum. Polisen mötte upp med en kommendering på 550 personer vilket också var den största polisaktionen i landet i år.

Jämfört med tidigare år gick motdemonstrationerna relativt lugnt tillväga, trots att omkring 200 personer lämnade motdemonstranternas tåg och gömde sig i närområdet. Under eftermiddagen och kvällen samlades de in av polisen och kördes iväg i bussar.

Försenad demonstrationsstart
Deltagarna i Salemfondens demonstrationståg samlades sakta men säkert nere vid stationsområdet i Rönninge. Först efter två timmars försening, vid 18-tiden, gav polisen tillstånd för avgång.

Omkring 900 personer, varav 200 kvinnor, deltog i årets marsch som också var den minsta sedan arrangemanget påbörjades för sju år sedan.

Med i tåget var bland annat Marc Abramsson och Elin Lövgren, Nationaldemokrater och folkvalda politiker i Södertäljes kommunfullmäktige.

Karin Östlund (s), ordförande i kommunfullmäktige i Södertälje säger till Expo att det är beklagligt att folkvalda politiker från deras kommun syns i sådana sammanhang.

- Ja, det känns ju inte bra, det är jättetråkigt, säger hon.

Framme vid mordplatsen samlades deltagarna för att lyssna på tal och musik. Pratade gjorde Thomas Ölund från Info-14, Stefan Jacobsson från svenska Free the Order, Stephan Günther från det danskstyrda Nordisches Hilfswerk och Preston Wiginton, en amerikan vars organisationstillhörighet är okänd.

I talen sades inte mycket om Daniel Wretström, vars mord gett upphov till den årligen återkommande marschen. Istället uppmanade talarna till kamp mot det mångkulturella samhället.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.