Demonstration mot islam i Antwerpen

Publicerad 2008-01-18 12:53

Högerpopulistiska politiker från flera europeiska länder samlades under torsdagen i belgiska Antwerpen för att demonstrera mot islam.

Ledande politiker från ett flertal främlingsfientliga partier samlades under torsdagen i belgiska Antwerpen för att gemensamt demonstrera mot det de kallar ”islamiseringen av Europa, skriver Dagens Nyheter.

Staden Antwerpen är en av det högerpopulistiska partiet Vlams Belangs starkaste fästen. Det var också partiet som tog initiativ till demonstrationen. Demonstranterna förde fram budskapet att Europas städer borde skriva under ett kontrakt mot islamiseringen.

FPÖ:s partiledare på plats
Vid demonstrationen närvarade politiker från Tyskland, Belgien, Danmark, Italien, Spanien och Österrike. Bland talarna fanns Vlams Belangs Filip Dewinter och österrikaren Heinz-Christian Strache, ledare för partiet FPÖ.

- Folk kommer hit och arbetar inte, socialsystemen börjar krackelera och de anpassar sig inte till vår kultur, sa Strache i sitt tal enligt Dagens Nyheter.

Det var inte första gången som europeiska högerpopulister samlades i Belgien för att demonstrera mot islam. Hösten 2006 genomfördes en olaglig demonstration i Bryssel. Vid det tillfället var också sverigedemokrater på plats.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.