Högerextrema bildar europeiskt parti

Publicerad 2008-01-28 12:00

Ledare från fyra högerextrema partier har avslöjat att de planerar att bilda ett europeiskt samlingsparti för att bekämpa Europas ”islamisering” och invandring.

Det var på en presskonferens i Wien som planerna presenterades, skriver BBC News. Utspelet kommer bara två månader efter att den högerextrema EU-gruppen Identitet, tradition och självständighet upphörde efter att fem av dess ledamöter hoppat av.

Österrikiska Frihtespartiet, belgiska Vlaams belang, bulgariska Ataka och franska Front national ingår för stunden i planeringen av det nya partiet. För att bilda en egen EU-grupp i parlamentet krävs representation från sju EU-länder. Men på presskonferensen meddelades att målet var tio partier från olika EU-länder.


”European Patriotic Party”


Ledarna från de fyra partierna sade att det nya partiet ska vara en motbalans till andra politiska krafter i Europa.

– Vi säger: Patrioter från alla europeiska länder, förena er! Endast tillsammans kan vi lösa våra problem, sade Heinz-Christian Strache, ledare för Frihetspartiet, enligt BBC News.

Enligt Strache är Europas problem i dag att oansvariga politiker för en oansvarig invandrings politik.

Det nya partiet har inget nytt namn ännu, men European Patriotic Party eller European Freedom Party är två arbetsnamn. Enligt planerna så ska partiet officiellt grundas den 15 november, skriver BBC News.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här