NDU-aktivist åtalad för grov misshandel

Publicerad 2008-01-22 14:41

En 20-årig man med kopplingar till Nationaldemokratisk ungdom, NDU, har åtalats vid Västmanlands tingsrätt misstänkt för grov misshandel.

Enligt åtalet är 20-åringen misstänkt för att ha misshandlat en man med armeringsjärn på lucia förra året i Surahammar. Åklagaren rubricerar misshandeln som grov eftersom 20-åringen ”visat särskild hänsynslöshet och råhet”.

Mannen är dessutom misstänkt för ytterligare en grov misshandel. Den 26 december förra året misshandlade han en person vid två tillfällen med sparkar och slag mot både kropp och huvud. Vid andra tillfället ska 20-åringen och hans 19-årige kamrat dessutom ha knäat sitt offer i huvudet.


Deltog på NDU-manifestation


20-åringen har sedan ett par år tillbaka varit aktiv inom högerextrema kretsar. Den 30 november förra året var han konferencier när NDU firade Karl XII i Västerås. Han är tidigare dömd för snatteri.

Den åtalade 19-åringen är tidigare dömd, bland annat grov misshandel, misshandel och övergrepp i rättssak. Vid ett tillfälle ska 19-åringen ha skrikit ”antinazistjävel” åt en ung man och därefter misshandlat honom. Offret identifierade senare gärningsmannen genom att han kände igen hakkorstatueringen som 19-åringen har på vänster vad.

Både 19- och 20-åringen sitter häktade i väntan på rättegången, som inleds den 24 januari i Västmanlands tingsrätt.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.