Analys

"Den nazistiska rörelsen står mer splittrad än någonsin"

Publicerad 2008-02-20 20:15

Den nazistiska rörelsen står mer splittrad än någonsin. Det väpnade rånet i Munkedal är ingen isolerad händelse utan en del i ett upptrappat inbördeskrig inom den nazistiska rörelsen.

Den stora skillnaden är att offret för våldet den här gången haft civilkurage nog att gå till polisen med en anmälan.

Konflikten handlar i grunden om vem som ska ha initiativet inom en rörelse som högst omfattar några tusen personer.

Under ett antal år har det skett en centralisering kring ett antal större aktörer: Svenska motståndsrörelsen, Nationalsocialistisk front, Info-14 och Nordiska förbundet.

Dessa grupper har ena dagen lyckats samsas kring demonstrationer som nationaldagsfirandet i Stockholm och den årliga nazistmarschen i Salem, för att andra dagar ligga i öppen strid mot varandra. Vid Salemmarschen eskalerade konflikten. Ledande nazister började öppet mordhota varandra och organisationerna bröt allt samarbete.

Stridigheterna har nu gått så långt att till och med vapen används.

Offret för det grova rånet i Munkedal valde att hoppa av en organisation för att ansluta sig till en annan. Med sig tog han medlemsregistret och ett kundregister med drygt 10000 namn. Nu står Nordiska Förbundet lamslagna och kan inte komma i kontakt med sina egna kunder och medlemmar samtidigt som de fruktar att registret ska hamna på villovägar.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här