Dokumentärserie om främlingsfientlighet | Expo.se

Annons

Dokumentärserie om främlingsfientlighet

Publicerad 2008-02-04 14:35

Sveriges Radios dokumentärredaktion sänder under rubriken ”Dom missnöjda” flera program om intolerans och främlingsfientlighet.

Journalisten Christoph Andersson har följt Nationaldemokraterna i Södertälje och deras tyska motsvarighet NPD i delstaten Mecklenburg. Programmet sänds på lördag och handlar om hur de båda högerextrema partierna använder parlamenten för att skaffa sig makt, men också om de etablerade partiernas reaktion på detta.

Lördagen därpå rapporterar Karine Mannerfelt från Landskrona där hon träffat Bahtije som levt i Sverige i 20 år men inte talar svenska. Hon är en av flera albanska föräldrar i staden som aldrig integrerats i det svenska samhället och vars tonårsbarn nu anklagas för att terrorisera Landskrona centrum. Bråken anses vara orsaken till att Sverigedemokraterna fick närmare en fjärdedel av rösterna i valet 2006 och Mannerfelt försöker i sitt reportage förstå hur det blev så.

Landskrona är i fokus också för programseriens sista del ”Valkrets 10 – Landskrona”. Här fokus på området Sandvången där var tredje landskronabo lade sin röst på SD.


Från gatan in i parlamenten - om tyska och svenska högerextremister.
Del 2: Kampen om inflytande av Christoph Andersson.
P1 lördag 9 februari kl 14.03, 16/2 kl 20.03 och 25/2 kl 00.03.

För alltid främling - om kosovoalbaner i Landskrona av Karine Mannerfelt.
P1 lördag 16 februari kl 14.03, 23/2 kl 20.03 och 3/3 kl 00.03.

Valkrets tio - Landskrona. En stämningsbild av Martin Wadlund.
P1 lördag 23 februari kl 14.03, 1/3 kl 20.03 och 10/3 kl 00.03.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons