Interna bråk i SD-Värmland

Publicerad 2008-04-08 12:18

Runar Filper är kritisk till att SD-Karlstad valt Mikael Karlsson till vice ordförande. Runar Filper anklagas i sin tur av Mikael Karlsson för att bete sig "som en diktator".

Sverigedemokraterna i Karlstad har drabbats av interna konflikter. Distriktsordföranden Runar Filper protesterar mot att Karlstadsavdelningens har valt den tidigare dömde Mikael Karlsson till vice ordförande.

I fredags valde Sverigedemokraterna i Karlstad en interimstyrelse i väntan på att bilda en lokalförening. Till vice ordförande valdes Mikael Karlsson. Karlsson är dömd för en rad brott och har avtjänat fängelsestraff. Inför valet 2006 bildade han det lokala partiet Förändring i Melleruds kommun. Partiet fick bara fyra röster och Mikael Karlsson har sedan dess lämnat in 100 medborgarförslag till kommunen. För ett halvår sedan flyttade han till Värmland och för några veckor sedan anslöt han sig till Sverigedemokraterna.

Runar Filper, som är ordförande för Värmlands distriktsstyrelse, säger att han kände till delar av Mikael Karlssons förflutna men att han förklarat för honom att han inte kan kandidera för partiet eller sitta i någon styrelse. När han nåddes av beskedet att Mikael Karlsson hade valts in i interimstyrelsen skickade Runar Filper ett mail till Mikael Karlsson och förklarade han, med tanke på hans förflutna, inte kan representera partiet.


”Det är absurt”


Mikael Karlsson är upprörd över Runar Filpers agerande.
– Det är absurt. Särskilt med tanke på att Runar Filper själv är dömd för fler brott än vad jag är. Och med tanke på hur dåligt det går för partiet i Karlstad så kan jag inte se att det skulle gå sämre bara för att någon skulle få nys om min bakgrund, säger han till Värmlands Folkblad.
Mikael Karlsson menar att Runar Filper beter sig ”som en diktator”.
– Han verkar vara väldigt rädd för att Karlstad ska växa sig starkt och hota honom i lilla Sunne, säger han till Värmlands Folkblad.


Tidigare konflikter


Det är inte första gången Runar Filper hamnat i bråk med Karlstadsavdelningen. I mars 2007 meddelade Sverigedemokraternas två representanter i Karlstad kommunfullmäktige, Elof Karlsson och Ingemar Lindgren, att de lämnar partiet.
– Det är för lågt i tak. För mycket envåldshärskning och diktatorsfasoner, förklarade då Ingemar Lindgren som nu sitter som politisk vilde i kommunfullmäktige, till Värmland Folkblad.

Runar Filper slår ifrån sig kritiken.
– Det handlar om att ha ett tydligt ledarskap, vi ska hålla rent från lycksökare och frifräsare, säger Runar Filper.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här