SMR-aktivist åtalas för vapenbrott och hot

Publicerad 2008-04-30 12:33

23-åringen i samband med en demonstration i Söderhamn 2005.

En 23-årig man från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen har åtalats vid Stockholms tingsrätt, misstänkt för bland annat brott mot vapenlagen och olaga hot.

Åtalet är det senaste i raden av brottsmisstankar som riktas mot personer med kopplingar till Svenska motståndsrörelsen. 23-åringen är misstänkt för två fall av brott mot knivlagen, ett fall av olaga vapeninnehav och ett fall av olaga hot.


”Din jävla röding”


Enligt det åtal som kammaråklagare Britt Marie Hägglund lämnat till Stockholms tingsrätt ska mannen bland annat ha dragit kniv och skrikit ”din jävla röding” till en person utanför det vänsterinriktade musikstället Kafé 44 på Södermalm i Stockholm.

Dessutom har polisen vid två olika tillfällen, i augusti förra året och i januari i år, hittat knivar och tårgas i bilar som mannen färdats i.

Mannen har förklarat ett av vapeninnehaven med att han behövt skydda sig själv. Samtidigt nekar han helt till händelsen utanför Kafé 44.


Aktiv i Svenska motståndsrörelsen


23-åringen har varit aktiv inom Svenska motståndsrörelsen sedan 2004. Han är tidigare dömd för vapenbrott, och har varit med vid flera våldsamma sammandrabbningar mellan Svenska motståndsörerelsen och meningsmotståndare under det senaste året.

Ge en gåva till Expo

Tycker du att Expo gör ett viktigt jobb? Vill du att vi ska fortsätta granska extremhögern och andra som sprider rasism i samhället? Stötta oss gärna. Pengarna går till mer research, granskande journalistik och utbildning – mer antirasism till fler.