Lyxvilla i Berlin befaras bli nytt nazistiskt högkvarter | Expo.se

Annons

Lyxvilla i Berlin befaras bli nytt nazistiskt högkvarter

Publicerad 2008-07-16 13:18

Expo rapporterade våren 2007 om finansmannen Patrik Brinkmanns samröre med flera ledande figurer inom den europeiska extremhögern, inom ramen för stiftelsen Kontinent Europa. Nu uppger tysk säkerhetstjänst att Brinkmann har köpt en lyxvilla i utkanten av Berlin. Man befarar att denna fastighet ska komma att fungera som stiftelsens nya högkvarter.

Det är det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel som i sitt kommande nummer avslöjar att Patrik Brinkmann köpt en villa för omkring 30 miljoner kronor i utkanten av Berlin. Brinkmann som senast i mars i år av Nacka tingsrätt försattes i personlig konkurs, har enligt Skatteverket registrerat sig och sin familj som utvandrad och har numera bostadsadress i Zehlendorf, Berlin.

Sedan villan köptes har flera av stiftelsen Kontinent Europas styrelsemedlemmar setts komma på besök. I stiftelsens styrelse och kommitté ingår flera av den Europeiska extremhögerns mer namnkunniga personer, bland annat Andreas Molau från tyska NPD, Pierre Vial, tidigare aktiv i franska Front National och Enriqe Ravello från spanska organisationen Terra y Pueblo.


Köper hus åt tyska nazister


Familjen Brinkmann har fortfarande verksamhet i Sverige. Patrik Brinkmanns fru Svetlana är bland annat styrelseordförande i en familjestiftelse vars syfte är att dela ut pengar till internationell vetenskaplig och historisk forskning. Patrik Brinkmann har ingen aktiv roll i stiftelsen men hans Kontinent Europa betalar revisorsarvodet för familjestiftelsens räkning.

En av Kontinent Europas styrelsemedlemmar, Andreas Molau, som även har en ledande roll i tyska nazistpartiet NPD, driver också ett företag i Sverige. Avantgarde Fastigheter AB inregistrerades för ett drygt år sedan och verksamheten innefattar såväl fastighetsköp som fruktodling.
Företaget går att spåra till samma boxadress i Jönköping som Patrik Brinkmanns Kontinent Europa. Det är för övrigt även postadressen till den Brinkmannska familjestiftelsen. Fastighetsföretaget Avantgarde AB köpte en villa i Tyskland förra året, ett hus som enligt källor till Der Spiegel är ämnat åt NPDs partiverksamhet.


Friad i hovrätten


Som Expo tidigare rapporterat har Patrik Brinkmann en lång rad konkurser och skattemål bakom sig. I december 2007 friades han i Svea hovrätt från misstankar om skattebrott. Domen kom efter ett överklagande, tingsrättsdomen i samma mål gav Brinkmann 8 månaders fängelse.

I protokollet från konkursförhandlingarna i Nacka tingsrätt tidigare i år framgår att Brinkmann förutom sitt arbete med stiftelsen Kontinent Europa också förbereder sig för att ge ut en bok. Dessutom fungerar han som rådgivare åt den tyska nazistiska tidskriften Elemente.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons