Nationaldemokraterna splittras | Expo.se

Annons

Nationaldemokraterna splittras

Publicerad 2008-07-03 15:32

Kritiserad partiledare

Ett stort missnöje med partitoppen i Nationaldemokraterna har lett till att de förlorat sitt starkaste distrikt. Fokus för missnöjet riktas mot partiledaren Marc Abramsson och partisekreterare Vávra Suk.


 
Den 7e juni höll Nationaldemokraterna Riksårsmöte och en ny styrelse valdes. På partiets hemsida beskriver man dagen efter mötet det gångna året som det bästa i partiets historia. Man har haft en styrelse som har imponerat och partiet har lyckats både få ett medialt genomslag och locka fler medlemmar.

En tid efter Riksårsmötet valde 14 ledande medlemmar att lämna partiet. Orsaken anges vara missnöje med en partiledning som agerar odemokratiskt och regelvidrigt.

Vad som inte framgår i partiets beskrivning av det gångna året är det utbredda missnöje med partiledningen som vuxit fram. Ett missnöje som, enligt många, ledningen inte vill kännas vid.Allvarliga ledarskapsproblem


I ett antal interna dokument som expo tagit del av, riktas kritik framförallt mot Marc Abramsson och Vávra Suk. Markus Andersson, före detta partistyrelseledamot, skrev för en tid sedan ett mejl där han uttryckte sin oro för situationen i partiets riksledning.

”De allvarliga ledarskapsproblem som fått många att lämna organisationen under tidigare år finns uppenbarligen fortfarande kvar” skriver han.

Kort efter Anderssons utspel skickade även Patrik Forsén, före detta ordföranden för Nationaldemokratisk Ungdom ett mejl, där han uttryckte sitt stöd för Markus Andersson och instämde i kritiken.

”I korthet kan man säga att kritiken riktar sig mot en ledarstil som går ut på att till varje pris behålla makten, snarare än att utveckla organisationen och bygga upp nya förmågor som kan ta åt sig ansvar och på så sätt få organisationen att utvecklas”Utfrysning och förtal


I dessa och andra mejl tecknas bilden av en ledning som använder hot, förtal och ryktesspridning som metoder för att stävja åsiktsmotståndare och ledningskritiker. De har också, enligt kritikerna, vid tillfälle agerat mot styrelsens beslut och sparkat personal från tunga uppdrag.

I ett brev daterat 13 juni begär 14 medlemmar utträde ur partiet. Den direkta orsaken anges vara upprepade brott mot partistadgarna som undertecknarna hävdar har begåtts under partiets årsmöte. Bland undertecknarna återfinns Markus Andersson, partiets pressekreterare och före detta partistyrelseledamot, Andreas Johansson, förste vice ordförande i Nationaldemokratisk Ungdom och Michael Jansson, distriktsorganisatör i Uppsala/Uppland. Merparten av de som undertecknat brevet tillhörde partiets distrikt i Västmanland.Fyra år sen sist


Det är inte första gången som Nationaldemokraterna splittras på grund av interna stridigheter. I augusti 2004 avgick halva partistyrelsen och lämnade partiet. Även den gången stod Marc Abramsson och Vávra Suk på ena sidan i konflikten.

Expo har sökt Markus Andersson, Marc Abramsson och Vávra Suk. Andersson och Abramsson har avböjt att kommentera det inträffade och Suk har vi inte lyckats att nå.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons