Högerpopulistiska framgångar i Österrike

Publicerad 2008-09-30 10:29

Söndagens Österrikiska parlamentsval innebar en politisk comeback för Jörg Haider och hans parti BZÖ.

De två högerpopulistiska partierna nådde stora framgångar i söndagens Österrikiska parlamentsval.

Tillsammans fick de två partierna BZÖ och FPÖ närmare 30 procent av rösterna. Partierna gick till val med en invandringsfientlig och EU-kritisk politik.

FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) som leds av Christian Strache fick cirka 18 procent av rösterna och blev det tredje största partiet. Valet är en framgång jämfört med valet 2006 då det fick elva procent, men fortfarande mycket lägre än de 27 procent det fick i valet 1999 då Jörg Haider var ledare för partiet.


Islamfientligt


Partiet är islamfientligt och har bland annat drivit en kampanj om förbud mot den täckande klädsel som vissa muslimska kvinnor bär. Christian Strache har sagt att det får dem att se ut som ”kvinnliga ninjas”, uppger Telegraph. Samtidigt vill Strache lätta på förbuden mot symboler som hakkorset.

Strache har anklagats för att haft samröre med den nazistiska rörelsen, vilket han själv förnekar. Men det ska enligt medieuppgifter finnas bilder på Strache när han i sin ungdom, klädd i uniform och bärandes vapen, deltagit på en militant samling med högerextrema grupper.


Jörg Haiders återkomst


FPÖ:s tidigare partiledare Jörg Haider bildade 2005 utbrytarpartiet BZÖ (Bündnis Zukunft Österreich). Partiet fick närmare 12 procent av rösterna vilket är en ökning från valet 2006 då det fick fyra procent. Valframgången har setts som Haiders återkomst inom den Österrikiska politiken.

Valet innebär en tillbakagång för socialdemokraterna, SPÖ, och det kristdemokratiska Österrikiska folkpartiet, ÖVP. För första gången sedan andra världskriget hamnar partierna under 30 procent. Socialdemokraterna fick 29 procent av rösterna, men är trots tillbakagången landets största parti. ÖVP fick 26 procent, vilket är en tillbakagång med åtta procent sedan valet 2006. De två partierna har under stora delar av efterkrigstiden suttit i koalitionsregeringar tillsammans, men har under senare tid haft allt svårare att samregera och i somras sprack koalitionen.

Det är inte klart vilken regeringsbildning Österrike får.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här