Åtalas för hets på nationaldagen | Expo.se

Annons

Åtalas för hets på nationaldagen

Publicerad 2008-10-22 11:38

Svenska motståndsrörelsen uppträdde aggresivt under den så kallade Folkets marsch. Flera av organisationens representanter gjorde en så kallad Hitlerhälsning under såväl marschen som vid uppsamlingsplatsen.

Två ungdomar, 16 och 18 år gamla, har åtalats misstänkta för att ha gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp i samband med nazisternas nationaldagsdemonstration i Stockholm tidigare i år. Samtidigt förbereds fler åtal.

Totalt väntas ett 15-tal personer åtalas för hets mot folkgrupp efter ”Folkets marsch” som hölls den 6 juni i år. Detta efter att polisen filmat dem då de tillsammans med andra nazister gjorde så kallad hitlerhälsning och skanderade ”Sieg heil” på Gärdet i Stockholm. I en massiv insats grep polisen ett hundratal personer när demonstrationen var slutförd.

18-åringen från Eskilstuna har erkänt att han gjort hitlerhälsning, medan 16-åringen sagt att han haft armen lyft. De åtalas nu vid Eskilstuna tingsrätt misstänkta för hets mot folkgrupp.


Fler misstänkta


Kammaråklagare Anita Glad berättar att åtalet mot ungdomarna kom tidigare än de äldre personerna som även de är misstänkta, eftersom yngre personers mål ska hanteras snabbare.

- Men jag har även lämnat in en begäran om offentlig försvarare till Stockholms tingsrätt gällande åtta vuxna personer. Sen kan det bli aktuellt med ytterligare förhör med dessa, fortsätter Anita Glad.

Bland dem som tilldelats en offentlig försvarare finns Svenska motståndsrörelsens ledargestalter Klas Lund och Magnus Söderman.

Även en yngling från Örebro och en från Nacka utanför Stockholm väntas bli åtalade för hets mot folkgrupp.FAKTA: De misstänka


Klas Lund, 40. Ledare för Svenska motståndsrörelsen.
Magnus Söderman, 31. Högt uppsatt inom Svenska motståndsrörelsen.
Man, 22, Alingsås
Man, 22, Borlänge
Man, 16, Eskilstuna
Man, 18, Eskilstuna
Man, 32, Eskilstuna
Man, 18, Karlstad
Man, 17, Nacka
Man, 19, Stockholm
Man, 31, Sundsvall
Man, 17, Säffle
Man, 21, Torshälla
Man, 17, Örebro


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons