Facebook tar bort italienska nazistsidor

Publicerad 2008-11-17 09:01

Nätverkssajten Facebook har tagit bort ett antal sidor som italienska nazister använt för att sprida hatpropaganda mot romer, rapporterar Svd.se.

Borttagningarna kom efter att ett flertal europeiska politiker anklagat sajten för att tillhandahålla en plattform för rasister. Totalt hade sju italienska nazistgrupper upptäckts på Facebook. Enligt svd.se hade grupperna namn som förespråkade våld mot romer.

- De här gruppernas existens är motbjudande, sade Martin Schultz, socialistledare i EU-parlamentet, som lämnade in ett klagomål till Facebook.


Utsatt grupp


Romer bosatta i Italien har under det senaste året fått utstå ökade trakasserier riktade mot dem från både polis och allmänhet. Bland annat har flera romska kåkstäder eldhärjats eller jämnats med marken av Italienska myndigheter.

EU-parlamentariker och vissa katolska grupper har kritiserat vad de anser är en demonisering av en etnisk grupp. Facebook meddelade på fredagen att man tagit bort grupperna eftersom deras innehåll bröt mot användarvillkoren, skriver Svd.se.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.