Norra Skåne JK-anmäls

Publicerad 2008-11-04 14:35

Nationaldemokraternas före detta partiledare Nils-Eric Hennix anmäler tidningen Norra Skåne till Justitiekanslern, JK.

Enligt anmälan ska Hennix ha undersökt möjligheten att få annonsera för ett medborgargarde i tidningen och då samtidigt blivit tillfrågad att ställa upp på en intervju, skriver Resumé. Hennix ska då meddelat att han kunde göra det under förutsättning att han fick vara anonym. En sådan artikel publicerades också.

En tid senare tillfrågades han igen, återigen om en anonym intervju. Den här gången ändrade sig dock tidningen och trots tidigare löfte valde de att namnge Hennix i artikeln, skriver Resumé. Tidningen körde löpsedeln: ”Högerextrem nationalist bakom medborgargardet i Hässleholm”.

Nils-Eric Hennix har anmält Norra Skåne till JK och yrkar på 250000 i skadestånd, enligt Resumé.

Mimmi Karlsson-Bernfalk, redaktionschef och ansvarig utgivare på Norra Skåne, håller inte med om Hennix version.
– Jag hävdar att han inte varit källa utan tvärtom varit föremål för en granskning av oss i samband med den andra artikeln vi skrev om honom. Däremot sticker jag inte under stol med att vi gjorde oss skyldiga till usel journalistik som INTE gjorde en vanlig research på honom när vi skrev om medborgargardet första gången, säger hon till expo.se.

Texten är en uppdaterad version

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.